Σε λιγότερο από ένα μήνα, η αγορά των smartphones και tablets στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, θα αλλάξει ριζικά. Από τις 25 Ιουνίου, κάθε νέα συσκευή smartphone που θα κυκλοφορεί στην αγορά θα φέρει υποχρεωτικά μια νέα ειδική ετικέτα. Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή στο packaging, αλλά για ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη διαφάνεια του τι ακριβώς αγοράζουμε. Έρχεται η ώρα που οι καταναλωτές θα έχουν όλες τις πληροφορίες στα χέρια τους, πριν καν ανοίξουν το πορτοφόλι τους.

Νέα ετικέτα smartphone

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο νέος κανονισμός (2023/1669) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής: όλες οι εταιρείες που επιθυμούν να πωλούν smartphone ή tablets εντός της Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε νέα ετικέτα για κάθε μοντέλο. Και το πιο σημαντικό; Καμία συσκευή δεν θα μπορεί να πωληθεί στην Ευρώπη αν δεν συμμορφώνεται πλήρως με αυτόν τον νέο κανόνα. Αυτό σημαίνει ότι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Samsung, καθώς και όλοι οι άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές, θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλές από τις πρακτικές τους. Μέχρι τώρα, πολλές εταιρείες ήταν διστακτικές στο να παρέχουν σαφείς πληροφορίες για την πραγματική διάρκεια ζωής των μπαταριών ή την επισκευή των συσκευών τους. Με το νέο καθεστώς, όμως, αυτές οι πρακτικές δεν θα είναι πλέον αποδεκτές. Η Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη: αν μια εταιρεία δεν συμμορφωθεί, η συσκευή της δεν θα πωλείται καθόλου στην Ευρώπη.

Νέα ετικέτα smartphone

Τι θα αναγράφει η νέα ετικέτα;

Από τις αρχές του καλοκαιριού, κάθε νέα συσκευή που θα πωλείται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνοδεύεται από αυτήν την ετικέτα (πλάτους 68 mm και ελάχιστου ύψους 136 mm), η οποία θα θυμίζει τις παλιές ενεργειακές ετικέτες που βλέπαμε σε ψυγεία και πλυντήρια. Μόνο που τώρα αφορά κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. Συγκεκριμένα, θα βλέπουμε:

  • Το μοντέλο και την εμπορική ονομασία της συσκευής.
  • Την ενεργειακή απόδοση (σε κλίμακα από A έως G, όπου A είναι η πιο αποδοτική), δίνοντας μια σαφή εικόνα για την κατανάλωση ενέργειας.
  • Την αυτονομία της μπαταρίας σε ώρες και λεπτά, τέλος στην αβεβαιότητα για το πόσο θα κρατήσει το κινητό μας.
  • Την ανθεκτικότητα σε πτώσεις (πόσο καλά αντέχει η συσκευή σε χτυπήματα), ένα κρίσιμο στοιχείο για τους απρόσεκτους.
  • Τον «δείκτη επισκευασιμότητας» – δηλαδή πόσο εύκολα και με τι κόστος μπορεί να επισκευαστεί, ένα βήμα προς την καταπολέμηση της «προγραμματισμένης απαξίωσης».
  • Την αντοχή της μπαταρίας στους πλήρεις κύκλους φόρτισης (πόσες φορές μπορεί να φορτιστεί πριν αρχίσει να χαλάει), ένα στοιχείο που θα μας δείξει την πραγματική διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
  • Την πιστοποίηση προστασίας από σκόνη και νερό (γνωστό ως IP rating), για όσους αγαπούν τις περιπέτειες ή απλά θέλουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Μαζί με αυτά, θα υπάρχει και ένα QR code. Σκανάροντάς το με το κινητό, θα οδηγούμαστε σε επίσημη σελίδα του κατασκευαστή με ακόμα πιο αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για τη συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι πριν αγοράσετε, θα μπορείτε να ενημερωθείτε πλήρως και χωρίς «ψιλά» γράμματα.

Η αντοχή της συσκευής σε… ελεύθερες πτώσεις: Πώς μετράται

Σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία της Ε.Ε., η αντοχή μιας συσκευής σε τυχαίες πτώσεις μετράται μέσω του αριθμού των πτώσεων χωρίς να εμφανιστεί ελάττωμα στη δοκιμή επανειλημμένης ελεύθερης πτώσης. Οι δοκιμές αυτές εκτελούνται με πέντε ίδιες συσκευές από κάθε μοντέλο, για καθεμία από τις εφαρμοστέες περιπτώσεις δοκιμής.

Η αντοχή σε τυχαίες πτώσεις αντιστοιχεί στον αριθμό των πτώσεων στις οποίες υποβλήθηκαν με επιτυχία τουλάχιστον τέσσερις από τις πέντε υπό δοκιμή μονάδες. Ο αριθμός πτώσεων ανά μονάδα προσδιορίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες: χωρίς προστατευτικά φύλλα (για μη αναδιπλούμενες συσκευές) ή με προστατευτικό φύλλο στην οθόνη (για αναδιπλούμενες), από ύψος 1 μέτρου. Μετά από καθορισμένο αριθμό πτώσεων, η συσκευή πρέπει να είναι λειτουργική χωρίς ελαττώματα σε λειτουργίες όπως η ακεραιότητα της οθόνης, οι κάμερες, οι επικοινωνίες (κινητές, Bluetooth, Wi-Fi), η φόρτιση, η ευαισθησία αφής, τα κουμπιά, η δόνηση, τα μικρόφωνα και τα ηχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ρωγμές στο πλαίσιο, στην οπίσθια πλευρά ή στην οθόνη αφής δεν θεωρούνται ελάττωμα, εφόσον διασφαλίζεται πλήρης λειτουργικότητα και ασφαλής χρήση.

Η διαβάθμιση ενεργειακής απόδοσης: Ένας νέος δείκτης αγοράς

Η ενεργειακή απόδοση μιας συσκευής θα αξιολογείται με βάση τον «Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης» (Energy Efficiency Index – EEI). Η νέα ετικέτα σε κάθε smartphone θα απεικονίζει έναν δείκτη, που προκύπτει από μετρήσεις κατανάλωσης και απόδοσης και κατατάσσει κάθε συσκευή σε επτά τάξεις, από την Α (υψηλότερη απόδοση) έως τη G (χαμηλότερη απόδοση).

Για τα smartphones, οι τάξεις είναι οι εξής:

  • A (Άριστη απόδοση): Ο δείκτης EEI είναι πάνω από 2,70. Αυτά τα κινητά είναι τα πιο αποδοτικά και συμφέρουν μακροπρόθεσμα.
  • B: Ο EEI είναι από 2,30 έως 2,70. Πολύ καλή απόδοση, κοντά στην κορυφαία κατηγορία.
  • C: Ο EEI είναι από 1,95 έως 2,30. Θεωρείται ικανοποιητική επιλογή για τον μέσο χρήστη.
  • D: Ο EEI είναι από 1,66 έως 1,95. Μέτρια απόδοση, όχι η πιο οικονομική επιλογή.
  • E: Ο EEI είναι από 1,41 έως 1,66. Αρκετά χαμηλή ενεργειακή απόδοση.
  • F: Ο EEI είναι από 1,20 έως 1,41. Χαμηλή απόδοση, με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.
  • G (Χαμηλότερη απόδοση): Ο EEI είναι μικρότερος ή ίσος με 1,20. Αυτά τα κινητά καταναλώνουν πολύ ενέργεια και είναι τα λιγότερο αποδοτικά.

Ανάλογες διαβαθμίσεις ισχύουν και για τα tablets, με διαφορετικά όρια EEI. Αυτή η κατάταξη θα βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν εύκολα τις συσκευές πριν τις αγοράσουν και να επιλέξουν εκείνες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και συνήθως έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Το «δικαίωμα στην επισκευή»: Ένας νέος ορίζοντας

Για τον απλό καταναλωτή, η νέα ετικέτα για κάθε smartphone είναι κάτι θετικό και πρακτικό. Πλέον, δεν θα αγοράζουμε «στα τυφλά» ένα κινητό για να διαπιστώσουμε αργότερα ότι η μπαταρία του κρατάει λίγες μόνο ώρες. Θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν αξίζει να το επιδιορθώσουμε σε περίπτωση βλάβης ή αν το κόστος επισκευής θα είναι απαγορευτικό. Θα μπορούμε επίσης να συγκρίνουμε εύκολα μοντέλα διαφορετικών εταιρειών και να επιλέξουμε το καλύτερο για τις ανάγκες μας. Οι εταιρείες, από την άλλη πλευρά, θα έχουν ισχυρό κίνητρο να κατασκευάζουν πιο ποιοτικά και ανθεκτικά προϊόντα, αφού θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν την απόδοσή τους.

Ένα από τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού είναι η στήριξη του λεγόμενου «δικαιώματος στην επισκευή». Η Ε.Ε. επιθυμεί να βάλει φρένο στην πρακτική των εταιρειών που ενθαρρύνουν την απόρριψη μιας χαλασμένης συσκευής και την αγορά μιας καινούργιας, αντί την επιδιόρθωσή της. Πλέον, οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν πόσο εύκολο και οικονομικό είναι να επισκευάσουν μια συσκευή. Αυτό προστατεύει την τσέπη μας και παράλληλα μειώνει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Στόχος είναι, για παράδειγμα, να αυξηθεί ο μέσος χρόνος ζωής ενός κινητού από τα 3 χρόνια στα 4,1 χρόνια. Αυτό σημαίνει λιγότερες αλλαγές συσκευών και περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον. Η μεταβατική περίοδος έως τον Ιούνιο του 2025 δίνει χρόνο στις εταιρείες να προσαρμοστούν, αλλά μετά, η εφαρμογή του κανονισμού θα είναι αυστηρή και θα συνοδεύεται από ελέγχους και κυρώσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο τον σχετικό ευρωπαϊκό Κανονισμό της Ε.Ε. εδώ.


-----------

Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

-----------

Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.

-----------