Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και ο ρυθμός απορρόφησης της από τον ανθρώπινο οργανισμό διεθνώς έχει επικρατήσει πλέον το 2025 να ονομάζεται «δείκτης SAR» και μετράται στα κινητά σε watt ανά κιλό ή watt ανά γραμμάριο (watt/kg ή watt/gr). Δεδομένου ότι το κινητό σας τηλέφωνο έρχεται σε επαφή τόσο με το κυρίως σώμα αλλά και το κεφάλι μας, έχει επικρατήσει να υπάρχει ξεχωριστή μέτρηση για το σώμα και το κεφάλι.

Η Ευρωπαϊκή ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα έχουν υιοθετήσει μέγιστες επιτρεπτές τιμές του δείκτη SAR στα κινητά, όπως παρουσιάζονται παρακάτω:
- 0.08 W / kg για ολόκληρο το σώμα.
- 2 W / kg για τμήμα του σώματος (για παράδειγμα το κεφάλι).
Οι τιμές SAR υπολογίζονται στα κινητά, ως μέση τιμή σε μάζα 10 gr συνεχούς ιστού και για διάστημα μέτρησης 6 min. Σύμφωνα με τα παραπάνω όλες οι συσκευές κινητών τηλεφώνων που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, θα πρέπει να πληρούν τις μέγιστες επιτρεπτές τιμές που έχουν ορισθεί.
Τα 30 κινητά που εκπέμπουν τη λιγότερη ακτινοβολία SAR
Πώς να Ελέγξετε τον Δείκτη SAR του Κινητού σας Τηλεφώνου:
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βρείτε πληροφορίες SAR για τα κινητά το 2025, είναι η μέθοδος “Quick Code”. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες:
- Ανοίξτε την εφαρμογή τηλεφώνου, σαν να πρόκειται να καλέσετε έναν αριθμό.
- Πληκτρολογήστε ακριβώς: *#07#
- Πατήστε το κουμπί κλήσης. Θα εμφανιστούν οι πληροφορίες SAR για τη συσκευή σας.
Επιδόσεις Κατασκευαστών: Μια Γρήγορη Ματιά
- Apple iPhone: Γενικά, τα iPhones της Apple εμφανίζουν μέσους προς υψηλούς δείκτες SAR. Για παράδειγμα, το iPhone 13 Mini έχει SAR 0.68 W/kg (πιθανόν αναφέρεται σε διαφορετική μέτρηση από τις τυπικές ΗΠΑ/ΕΕ για κεφάλι, ή είναι συνδυασμένη τιμή, καθώς τα επίσημα στοιχεία της Apple για το κεφάλι μπορεί να διαφέρουν). Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα συγκεκριμένα μοντέλα, καθώς υπάρχουν διακυμάνσεις. Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές για απαγόρευση πωλήσεων παλαιότερων μοντέλων σε ορισμένες χώρες λόγω υπέρβασης ορίων SAR.
Τα iPhone με τη μικρότερη ακτινοβολία SAR (2025)
- Samsung: Όπως αναφέρθηκε, η Samsung διαπρέπει, με μοντέλα όπως το Galaxy S23 (0.16 W/kg) και το παλαιότερο Galaxy Note 10 (0.83 W/kg)
- Google Pixel: Τα τηλέφωνα Pixel παρουσιάζουν μια ποικιλία τιμών. Το Pixel 5a αναφέρεται με 0.47 W/kg, ενώ άλλα μοντέλα μπορεί να έχουν υψηλότερες τιμές.
Τα Google Pixel με την χαμηλότερη ακτινοβολία SAR για το 2025
- Pixel XL – 0.56 W/kg
- Pixel – 0.8 W/kg
- Pixel 8 – 0.99 W/kg
- Pixel 8 Pro – 1.02 W/kg
- Pixel 1 – 0.89 W/kg
- Pixel 2 – 1.14 W/kg
- Pixel 3a XL – 1.16 W/kg
- Pixel 5a – 1.16 W/kg
- Pixel 7 Pro – 1.17 W/kg
- Pixel 4a – 1.18 W/kg
- Pixel 3a – 1.18 W/kg
- Pixel 7 – 1.19 W/kg
- Pixel 4 – 1.2 W/kg
- Pixel 4a 5G – 1.2 W/kg
- Pixel 2 XL – 1.18 W/kg
- Pixel 6a – 1.58 W/kg
- Pixel 7a – 1.58 W/kg
- Pixel 4 XL – 1.35 W/kg
- Pixel 3 XL – 1.35 W/kg
- Pixel 6 – 1.45 W/kg
- Άλλοι Κατασκευαστές: Μοντέλα από εταιρείες όπως η ZTE, Nokia (π.χ. C21 Plus με 0.40 W/kg) και Motorola (π.χ. One Fusion με 0.40 W/kg) εμφανίζονται επίσης στη λίστα χαμηλού SAR.
Ποια μέτρηση ορίζει τον δείκτη SAR
Οι τιμές που αναφέρουν οι κατασκευαστές για το SAR στα κινητά το 2025 είναι αποτέλεσμα προκαθορισμένης διαδικασίας μέτρησης. Για την μέτρηση οι συσκευές κινητών τηλεφώνων ρυθμίζονται να εκπέμπουν στα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα ακτινοβολίας και σε διαφορετική απόσταση από το ανθρώπινο σώμα ή τον εγκέφαλο μας.
Από το σύνολο των μετρήσεων τον δείκτη SAR κάθε κινητού τηλεφώνου ορίζει η πιο μεγάλη μέτρηση. Τι ουσιαστικά σημαίνει όμως αυτό, ότι αν για παράδειγμα στο σύνολο 10 π.χ μετρήσεων σε οριακές συνθήκες σήματος και απόστασης έχουμε δείκτη SAR 0,27 W / kg, σημαίνει ότι σε φυσιολογικές συνθήκες οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα είναι πολύ χαμηλότερες.
O δείκτης SAR στα κινητά (ειδικά τώρα το 2025) επηρεάζεται από δύο βασικούς παράγοντες που εύκολα μπορείτε όλοι σας να αντιληφθείτε. Ο πρώτος βασικός παράγοντας είναι η ποιότητα του δικτύου που χρησιμοποιούμε, καθώς όσο ισχυρότερο είναι το σήμα του δικτύου μας τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή σας.
Επίσης η τιμή του δείκτη SAR επηρεάζεται από την απόσταση και την θέση του κινητού σας από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ισχύει ο κανόνας του αντιστρόφου του τετραγώνου, που σημαίνει ότι αυξάνοντας την απόσταση κατά το διπλάσιο μειώνουμε την τιμή του δείκτη SAR στο ένα τέταρτο.
Το “Μυστικό” της Samsung: Πώς Επιτυγχάνει Χαμηλούς Δείκτες SAR;
Η πρωτοκαθεδρία της Samsung σε αυτόν τον τομέα έχει τις ρίζες της σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Παλαιότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) επέβαλλε στους κατασκευαστές τη χρήση πανκατευθυντικών κεραιών, οι οποίες εξέπεμπαν σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το 2003, ο κανονισμός αυτός άλλαξε, εν μέρει για την προστασία των ακουστικών βαρηκοΐας. Τρία χρόνια αργότερα, το 2006, η Samsung παρουσίασε μια καινοτόμο τεχνολογία κεραίας που κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος της εκπεμπόμενης ραδιοσυχνότητας μακριά από τον χρήστη. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο αποτέλεσε μια σημαντική αναβάθμιση για την εταιρεία, αλλά μείωσε δραματικά τους καταγεγραμμένους δείκτες SAR των τηλεφώνων της, καθώς οι μετρήσεις SAR γίνονται με το τηλέφωνο κοντά σε ένα μοντέλο κεφαλής.
Γιατί Δεν Ακολουθούν Όλοι οι Κατασκευαστές το Παράδειγμα της Samsung;
Η απάντηση είναι απλή: δεν είναι υποχρεωμένοι. Οι κανονισμοί απλώς ορίζουν ότι δεν απαιτείται πλέον πανκατευθυντική κεραία και ότι οι συσκευές πρέπει να παραμένουν κάτω από το νόμιμο όριο SAR (1.6 W/kg στις ΗΠΑ, 2 W/kg στην Ευρώπη για απορρόφηση στο κεφάλι). Έτσι, πολλοί κατασκευαστές ενδεχομένως δεν επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη αντίστοιχων τεχνολογιών ή να παραδεχτούν έμμεσα ότι υπάρχει λόγος για την επίτευξη ακόμη χαμηλότερων δεικτών SAR.
Αποκωδικοποιώντας τον Δείκτη SAR: Τι Είναι και Γιατί μας Ενδιαφέρει;
Ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης (SAR) μετρά την ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που απορροφάται από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος κατά τη χρήση μιας συγκεκριμένης συσκευής, όπως το κινητό τηλέφωνο. Η μέτρηση αυτή χρησιμοποιείται διεθνώς, με διαφορετικές χώρες να έχουν θεσπίσει διαφορετικά ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η FCC όρισε το 1996 το όριο στα 1.6 Watt ανά χιλιόγραμμο (W/kg) σωματικού βάρους. Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο όριο για την έκθεση του κεφαλιού είναι 2 W/kg, κατά μέσο όρο σε 10 γραμμάρια ιστού. Οι μετρήσεις βασίζονται συνήθως σε χρήση του τηλεφώνου για 30 λεπτά, κρατώντας το στο αυτί.
-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.
-----------