Στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνούνται να υπογράψουν τη Διακήρυξη για AI. Η «Περιεκτική και Βιώσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη» σκοπεύει να ενώσει τη διεθνή κοινότητα γύρω από μια κοινή προσέγγιση σε αυτήν την ολοένα και πιο σημαντική τεχνολογία.
Η Σύνοδος Κορυφής για Δράση για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι θα ήταν μια ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να αρχίσει να συμφωνεί σχετικά με τον τρόπο χρήσης (ή όχι) αυτής της τεχνολογίας στο μέλλον. Δυστυχώς, κάθε ελπίδα συναίνεσης έχει μόλις καταρριφθεί. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνούνται να υπογράψουν τη Διακήρυξη για ΑΙ.
Η «Διακήρυξη για την περιεκτική και βιώσιμη τεχνητή νοημοσύνη» αισιοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για μια κοινή πολιτική σχετικά με τη χρήση εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει «ανοικτή, διαφανής, ασφαλής και αξιόπιστη και ταυτόχρονα βιώσιμη για τον πλανήτη και τους πληθυσμούς του».
Συνολικά, περίπου εξήντα κράτη υπέγραψαν το έγγραφο μεταξύ των οποίων πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Κίνα.
Στρατηγική απροθυμία…
Από τη βρετανική πλευρά, οι κυβερνητικοί απεσταλμένοι προφανώς θεώρησαν ότι η υπογραφή αυτού του κειμένου δεν ήταν σύμφωνη με τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Keir Starmer, τον οποίο επικαλείται ο Guardian, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα «αναλάβει καμία πρωτοβουλία που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου». Ωστόσο, συμφώνησε να ενταχθεί στον Συνασπισμό για τη βιώσιμη τεχνητή νοημοσύνη και υποστήριξε μια άλλη κοινή δήλωση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Η απροθυμία των Αμερικανών, ωστόσο, φαίνεται πιο έντονη. Ο JD Vance, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επέκρινε δριμύτατα τους «υπερβολικούς κανονισμούς που έθεσε η Ευρώπη, οι οποίοι θα μπορούσαν να σκοτώσουν αυτή τη βιομηχανία».
Μια τοποθέτηση που δεν προκαλεί έκπληξη. Το αμερικανικό μοντέλο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο να δώσει πολλά περιθώρια ελιγμών στους γίγαντες του κλάδου. Η Ευρώπη από την πλευρά της γίνεται όλο και πιο αυστηρή απέναντί τους μέσα από κείμενα όπως το DSA, που επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στα κοινωνικά δίκτυα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αμερικανικά. Από τη σκοπιά της αμερικανικής διοίκησης, η άρνηση αυτής της υπογραφής είναι επομένως ένας τρόπος να προφυλάξουν από την ασφυξία τους αμερικανικούς γίγαντες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η OpenAI, η Google, η Microsoft ή η Meta.
…αλλά και πολιτικoί λόγοι
Αλλά προφανώς αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που οδήγησε στην αμερικανική αποχή. Από την ομιλία του JD Vance προέκυψαν και πολιτικές προθέσεις : φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σταθερή αντίθεσή της σε οποιαδήποτε συμμαχία με την Κίνα. «Η συμμαχία με τέτοια καθεστώτα δεν είναι ποτέ επικερδής μακροπρόθεσμα», ανέφερε.
Ούτε αυτό αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Πού οδηγεί η άρνηση υπογραφής της Διακήρυξης για AI;
Δεν αποκλείεται η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου να υπογράψουν την Διακήρυξη να σημάνει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών στρατοπέδων. Εξέλιξη που δεν είναι καθόλου θετική δεδομένης της αυξανόμενης στρατηγικής και οικονομικής σημασίας της τεχνητής νοημοσύνης. Θα είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η συνθήκη στην εξέλιξη του κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.
-----------