Οι περισσότεροι από εμάς, ειδικά όσοι δεν ασχολούνται επισταμένα με τα τεχνολογικά έχουν τη ψευδαίσθηση ότι το Google Play Store εξουδετερώνει πλήρως και μας προστατεύει από ψεύτικες εφαρμογές, τα λεγόμενα fake apps. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο, ορισμένοι προγραμματιστές καταφέρνουν να κρύβουν την πραγματική ταυτότητα κάποιων εφαρμογών, τα οποία περνούν απαρατήρητα στο Play Store.

Κάποια από αυτά τα fake apps του Play Store εντοπίζονται και αφαιρούνται, αλλά βρίσκουν και πάλι το δρόμο τους κάτω από διαφορετικό όνομα εφαρμογής. Πολλές από τις ψεύτικες εφαρμογές εισβάλλουν στο Play Store μιμούμενα δημοφιλείς και νόμιμες εφαρμογές. Οι προγραμματιστές τέτοιων εφαρμογών τους δίνουν παρόμοιο όνομα και εικονίδιο.

Αναφέρουμε για παράδειγμα την εφαρμογή Bitdefender που προσφέρει δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις. Κάποιοι τρίτοι προγραμματιστές ενδέχεται να καταχωρίσουν μια νέα εφαρμογή στο Play store με το όνομα Bitdefender Premium Plus. Προσπαθούν έτσι, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των χρηστών χρησιμοποιώντας δελεαστικά και γνώριμα ονόματα. Έτσι, αν δεν γνωρίζετε, μπορεί εύκολα να πέσετε θύμα και να κατεβάσετε αυτά τα fake apps, τα οποία έχουν στόχο να σας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις ή ακόμη χειρότερα, να εμπεριέχουν κάποιο malware (κακόβουλο πρόγραμμα).

Κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση είναι ότι δεν καταλήγετε μόνο στο να κατεβάσετε ένα fake app που εμφανίζει πολλές διαφημίσεις ή που προσβάλλει τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό. Με τη λήψη τέτοιων ψεύτικων εφαρμογών, εκτίθεστε σε κινδύνους όπως η συλλογή των προσωπικών σας δεδομένων ή η παρακολούθηση των κινήσεων σας στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Πως εισχωρούν τα fake apps στο σύστημα

Ορισμένοι προγραμματιστές ψεύτικων εφαρμογών είναι τόσο καλοί που μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να τους καταλάβουν. Για παράδειγμα, εδώ και αρκετό καιρό, υπήρξαν αναφορές σχετικά με ένα ψεύτικο WhatsApp στο Play Store. Ο προγραμματιστής είχε αντιγράψει ακόμη και το επίσημο όνομα του νόμιμου προγραμματιστή.

Ο μόνος τρόπος για να διακρίνει κανείς τη ψεύτικη εφαρμογή από τη νόμιμη ήταν να παρατηρήσει το κενό που υπήρχε στο τέλος του ονόματος που είχε προσθέσει ο προγραμματιστής του fake app. Άλλοι προγραμματιστές επιλέγουν δημοφιλείς εφαρμογές χρησιμοποιώντας λιγότερα διακριτικά εικονίδια και τα κυκλοφορούν στο Play Store για να παραπλανήσουν τους χρήστες.

Πως προστατεύει η Google τους χρήστες του Play Store

Το πρόβλημα των ψεύτικων εφαρμογών που εισέρχονται στο Play Store υπάρχει εδώ και καιρό. Ωστόσο, πρόσφατα, η Google έχει σχεδιάσει τρόπους για να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Το Google Play Protect έχει εισαχθεί ως σύστημα ασφαλείας για την επαλήθευση όλων των εφαρμογών στο Play Store.

Το σύστημα Play Protect λειτουργεί με τη σάρωση των εφαρμογών όταν μπαίνουν στο Play Store. Παρόλο που μερικά έξυπνα fake apps καταφέρνουν να διαπεράσουν τα αυστηρά κριτήρια ασφαλείας, η Google κατάφερε να απομακρύνει πάνω από 700.000 πλαστές εφαρμογές πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:  Οι δωρεάν Android εφαρμογές και παιχνίδια της εβδομάδας

Πως να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα fake apps

Όσο κι αν η Google βρίσκει τρόπους για να προστατεύσει τους χρήστες της από κακόβουλες εφαρμογές, η ασφάλεια της συσκευής και των δεδομένων σας είναι σε κίνδυνο και μπορεί τελικά να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια βλάβη. Πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί κατά την πρόσβαση στο Play Store και ακόμα περισσότερο όταν περιηγείστε online.

Δώστε προσοχή

Όταν αναζητάτε μια συγκεκριμένη εφαρμογή στο Play Store, θα εμφανιστούν πολλές επιλογές – μερικές μάλιστα έχουν ακόμη και το ίδιο εικονίδιο. Προσπαθήστε να βρείτε και να απομονώσετε ασυνέπειες ή κάτι που δεν φαίνεται σωστό. Αν οι εφαρμογές έχουν παρόμοιο εικονίδιο, επικεντρωθείτε στο όνομα. Σίγουρα θα εντοπίσετε κάποια ασυνέπεια.

Επαληθεύστε την εφαρμογή και το όνομα του προγραμματιστή

Ακόμη και αν δεν εντοπίσετε πρόβλημα στις δύο παραπάνω λεπτομέρειες, υπάρχει περίπτωση να εντοπίσετε και άλλες ασυνέπειες. Σίγουρα, οι προγραμματιστές ψεύτικων εφαρμογών μπορούν να εμφανίσουν και το όνομα της εφαρμογής και το όνομα του προγραμματιστή, ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Οι νόμιμοι προγραμματιστές εφαρμογών θέλουν οι χρήστες να τις βρίσκουν εύκολα και να είναι συνεπείς για να διευκολυνθεί ο χρήστης.

Για παράδειγμα, ποτέ δεν θα δείτε το νόμιμο WhatsApp μαζί με τη λέξη Update και ονομασία “WhatsApp Update”, όπως εντοπίστηκε παλαιότερα. Μιά άλλη περίπτωση περιλάμβανε τη fake έκδοση του “SwiftKey” με το όνομα “Swift Keyboard” αλλά με το ίδιο εικονίδιο και ως προγραμματιστή κάποιον “Designer Superman” αντί της Microsoft. Έτσι, μπορείτε πάντα να εντοπίσετε ένα fake app, κοιτάζοντας είτε το όνομα, είτε το εικονίδιο, είτε το όνομα του προγραμματιστή.

Παρατηρείστε τον αριθμό λήψης

Αυτός ο τρόπος θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Instagram, το LinkedIn και άλλες παρόμοιες δημοφιλείς εφαρμογές. Μια δημοφιλής εφαρμογή όπως το Instagram θα έχει σίγουρα πάνω από 10 εκατομμύρια λήψεις στο Play Store. Ως εκ τούτου, εάν ο αριθμός λήψης δείχνει μόνο εκατό χιλιάδες λήψεις, τότε σίγουρα πρόκειται για ένα fake app.

Περιγραφή και στιγμιότυπα οθόνης

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εντοπίσετε fake apps στο Play Store. Οι προγραμματιστές ψεύτικων εφαρμογών προέρχονται από όλο τον κόσμο, επομένως, αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές στην αγγλική γλώσσα, τείνουν να γράφουν τις περιγραφές σε σπασμένα αγγλικά. Μερικές φορές, ακόμη και σε αγγλόφωνους προγραμματιστές θα τους ξεφύγει κάτι, με αποτέλεσμα να βρείτε μια εμφανής ασυνέπεια ή και μια μη συνεπή διατύπωση.

Οι νόμιμοι προγραμματιστές εφαρμογών προσέχουν και τη παραμικρή λεπτομέρεια στις εφαρμογές τους για να εξασφαλίσουν ότι όλα είναι τέλεια – ακόμη και όταν χρειαστεί να επικοινωνήσουν εγγράφως με τους χρήστες. Τα στιγμιότυπα οθόνης επίσης έχουν μια σειρά και εκφράζουν μια ιστορία. Μια ψεύτικη εφαρμογή θα έχει κατά πάσα πιθανότητα παράξενες φωτογραφίες ή περίεργη διατύπωση στα στιγμιότυπα οθόνης, με τυχαία τις περισσότερες φορές σειρά. Μια νόμιμη εφαρμογή όπως το LinkedIn δεν θα έχει ποτέ διατύπωση που δεν βγάζει νόημα στις εικόνες του!

Διαβάστε τις κριτικές των χρηστών

Αυτός είναι ίσως ο κλασικότερος τρόπος ελέγχου της νομιμότητας ενός προϊόντος τον 21ο αιώνα. Φυσικά, σε πολλά fake apps θα υπάρχουν κάποιες θετικές κριτικές, οι οποίες προέρχονται από τους ίδιους, αλλά θα βρείτε και μερικούς πραγματικούς χρήστες που αναφέρουν τις μαρτυρίες τους. Στις αξιολογήσεις τους, θα σημειώνουν σίγουρα ότι οι εφαρμογές δεν είναι νόμιμες. Ακόμη και αν υπάρχει μόνο μία τέτοια αξιολόγηση θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Τι κάνετε όταν εντοπίσετε ένα fake app

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε όταν εντοπίσετε μια ψεύτικη εφαρμογή είναι φυσικά η αποφυγή εγκατάστασής της. Αλλά θα πρέπει επίσης να πάρετε την πρωτοβουλία για να διασφαλίσετε ότι η Google θα κάνει κάτι γι ‘αυτό. Να το αναφέρετε πάντα, ώστε η Google να γνωρίζει ότι πρόκειται για μια ψεύτικη εφαρμογή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό βάζοντας του μια επισήμανση ως ακατάλληλου.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε πατώντας απλά τις τρεις τελίτσες στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας της εφαρμογής. Εκεί θα βρείτε την επιλογή «Επισήμανση ως ακατάλληλου». Πατώντας επάνω ανοίγει μια άλλη σελίδα όπου επιλέγεται τον λόγο της επισήμανσης. Στη περίπτωσή μας κάνετε τικ εκεί που λέει «Μίμηση/κλοπή στοιχ. Ταυτότητας» και μετά πατάτε «Υποβολή».

Μπορείτε ακόμη να αναλάβετε περαιτέρω πρωτοβουλία δημοσιεύοντας τις πληροφορίες σε άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook ή το Reddit για να διαδώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πληροφορίες. Όσο κι αν αυτό φαίνεται λίγο, σίγουρα θα συμβάλλετε μαζικά στη βοήθεια για να σταματήσετε την εισβολή αυτών των ψεύτικων εφαρμογών.


-----------

Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

-----------

Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.

-----------