Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά εκτίθενται σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες από πολύ μικρή ηλικία. Πολλοί γονείς θα παραδώσουν τα τηλέφωνά τους και θα βάλουν ένα παιχνίδι για τα νήπια τους όταν περιμένουν στην ουρά, για παράδειγμα. Υπάρχουν ακόμη και tablet που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα παιδιά, όπως το Amazon Fire Kids Edition. Φυσικά, τα tablet είναι πιο ογκώδη και συχνά χρησιμεύουν για παιχνίδια ή απλά social media εμπειρίες μέσω Wi-Fi. Αυτό από μόνο του όμως, μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε σε ποια ηλικία πρέπει να πάρει ένα παιδί δικό του κινητό τηλέφωνο;
Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που να είναι ιδανική για όλα τα παιδιά, αλλά με τη βοήθεια αυτού του οδηγού, παρέχουμε πρακτικές συμβουλές πριν κάνετε το βήμα.
Παραδοσιακά, ο κανόνας ήταν ένα παιδί να παίρνει κινητό τηλέφωνο όταν φτάσει σε ηλικία πριν την εφηβεία. Ωστόσο, αυτό έχει εξελιχθεί και, σύμφωνα με το Common Sense Media, περίπου το 42% των παιδιών έχουν τηλέφωνο μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Το ποσοστό αυξάνεται στο 71% μέχρι την ηλικία των 12 ετών και σε περίπου 91% μέχρι το λύκειο. Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα δώσεις σε ένα παιδί smartphone, ή όχι, θα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.
Συνιστάται στους γονείς να εξετάζουν το επίπεδο υπευθυνότητας του παιδιού τους, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το πόσο συχνά χάνει πράγματα, τη φροντίδα των ηλεκτρονικών συσκευών και την ικανότητά του να θέτει όρια στον χρόνο χρήσης. Αν και ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα για ένα τηλέφωνο σε νεαρή ηλικία, άλλα μπορεί να χρειάζονται μια πιο σταδιακή εισαγωγή.
Μια πρακτική πρόταση είναι να ξεκινήσετε με ένα tablet ή ένα παλαιότερο τηλέφωνο χωρίς κάρτα SIM για να αξιολογήσετε την υπευθυνότητά των παιδιών. Θα πρέπει να καθιερωθούν σαφείς κανόνες και όρια και να παρακολουθείται η συμπεριφορά πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής ενός τηλεφώνου με ενεργά δεδομένα.
Σημαντικοί παράγοντες
Πριν αποφασίσετε, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε γιατί ένα παιδί θέλει ένα smartphone. Είναι για κοινωνικοποίηση, για παιχνίδια ή για ασφάλεια; Η επικοινωνία με τα παιδιά σχετικά με τις ανάγκες τους μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Αν το θέλει για παιχνίδια και κοινωνικοποίηση, ένα tablet μπορεί να είναι αρκετό. Σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες, ένα smartphone θα μπορούσε να είναι επωφελές, ακόμη και αν πρόκειται για ένα εφεδρικό με δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας για συγκεκριμένες καταστάσεις.
Για τους γονείς που αναζητούν καλύτερες επιλογές παρακολούθησης, θα μπορούσαν να εξεταστούν έξυπνα ρολόγια με δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας για παιδιά, που παρέχουν επικοινωνία χωρίς τις πλήρεις δυνατότητες ενός τηλεφώνου.
Οι γονείς των παιδιών με ΔΕΠΥ προειδοποιούνται να έχουν υπόψη τους τις πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υπεύθυνους μηχανισμούς αντιμετώπισης πριν από τους δώσουν ένα τηλεφώνου.
Αν αποφασίσουν να τους δώσουν ένα smartphone, η θέσπιση σαφών κανόνων για τον χρόνο χρήσης, η συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και η δημιουργία μιας επίσημης συμφωνίας είναι απαραίτητα βήματα. Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να θέσουν περιορισμούς και να διασφαλίσουν ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον.
Η έρευνα και η επιλογή ενός κατάλληλου smartphone το οποίο θα παρέχει κάποιος σε ένα παιδί, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ανθεκτικότητα και τα χαρακτηριστικά, είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία.
-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.
-----------