Ίσως έχετε ακούσει την τραγική ιστορία των συσκευών Microsoft Kin – μια εντελώς νέα πλατφόρμα για φορητές συσκευές που κυκλοφόρησε και σταμάτησε να λειτουργεί σε μόλις 48 ημέρες. Σήμερα θέλουμε να κάνουμε ένα Flashback από τα ελαφρώς πιο επιτυχημένα έργα της Microsoft για κινητά. Ομολογουμένως, αυτό είναι ένα από τα χαμηλότερα όρια επιτυχίας που πρέπει να αναφέρουμε.

Flashback

Θυμάστε τη σειρά Nokia X; Όχι, όχι τα τρέχοντα X-phones που κατασκευάζονται από την HMD Global. Η αρχική σειρά X ξεκίνησε υπό τη Nokia και ανακοινώθηκε από τον Stephen Elop στο MWC 2014 τον Φεβρουάριο. Αν αυτό το όνομα χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου στο μυαλό σας, ναι, αυτό συνέβη κατά τη μετάβαση του τμήματος Συσκευών & Υπηρεσιών Nokia στη Microsoft.

Η συμφωνία υπογράφηκε στα τέλη του 2013, αλλά δεν θα έκλεινε μέχρι τον Απρίλιο του 2014, μετά την κυκλοφορία των τηλεφώνων Nokia X. Τα τηλέφωνα ήταν ένα συνονθύλευμα πολλών πραγμάτων, αλλά ήταν οι πρώτες συσκευές με Android από τη φινλανδική εταιρεία, η οποία ξόδεψε χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές πλατφόρμες.

Ξεκίνησε με τα Nokia X και Nokia X+. Ήταν βασικά η ίδια συσκευή, αλλά το X+ είχε περισσότερη μνήμη RAM – 768 MB αντί για 512 MB – και είχε προεγκατεστημένη κάρτα microSD 4GB. Όπως μπορείτε ήδη να πείτε, αυτές δεν ήταν συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Ήταν ενδιαφέροντες, όμως. «Έτρεχαν» Android (4.1 Jelly Bean αρχικά), αλλά δεν είχαν πρόσβαση στο Google Play Store. Η Microsoft και η Nokia ήθελαν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό οικοσύστημα λογισμικού παρόμοιο με αυτό που έκανε η Amazon με το Fire OS.

Στην αρχή της ζωής της, η πλατφόρμα Nokia X ήταν γνωστή ως έργο «Asha on Linux», το οποίο θα πρέπει να σας δείξει την αγορά-στόχο για αυτές τις συσκευές. Τα τηλέφωνα Asha ξεπερνούσαν τη γραμμή μεταξύ των δυνατοτήτων και των smartphone – ήταν φθηνά, προσβάσιμα, αξιοπρεπώς ικανά και αποτελούσαν μέρος της στρατηγικής της Nokia για το «επόμενο δισεκατομμύριο» (στόχος ήταν να συνδέσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά).

Η αρχική πλατφόρμα Asha δεν ήταν πολύ πιο ισχυρή από τη Σειρά 40, ακόμα κι αν διέθετε WhatsApp, Facebook, Angry Birds και είχε μια βασική εφαρμογή χαρτών. Η σειρά X ήταν θεωρητικά τόσο ισχυρή όσο κάθε Android, εφόσον το λογισμικό χωρούσε μέσα στην περιορισμένη μνήμη RAM.

Για να είμαστε δίκαιοι με τη Nokia και τη Microsoft, αυτό δεν ήταν ένα έργο χαμηλής σημασίας. Έφεραν μερικές από τις πιο γνωστές εφαρμογές τους – HERE Maps για πλοήγηση, το πρόγραμμα περιήγησης Xpress, το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής MixRadio, επίσης Skype και Outlook για επικοινωνία.

Εκτός από το Nokia Store, τα τηλέφωνα X θα μπορούσαν επίσης να κάνουν λήψη εφαρμογών και από το κατάστημα Yandex. Εάν δεν ξέρατε ότι γινόταν κάτι τέτοιο, μην ανησυχείτε – ούτε οι περισσότεροι άνθρωποι το ξέρουν. Τελικά (με την έκδοση 2.1 της πλατφόρμας) επετράπη στους χρήστες να εγκαταστήσουν το Google Play Store και τις Υπηρεσίες Google Play.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις προδιαγραφές. Το Nokia X διέθετε οθόνη IPS LCD 4,0″ (480 x 800) και τροφοδοτήθηκε από το chipset Snapdragon S4 Play (διπλός επεξεργαστής Cortex-A5 1.0GHz, Adreno 203 GPU). Είχε 512MB RAM και 4GB εσωτερική αποθήκευση. Στο πίσω μέρος υπήρχε μια κάμερα 3,15MP (βίντεο 480p), στην κορυφή υπήρχε μια υποδοχή 3,5mm. Το τηλέφωνο έπαιρνε ενέργεια από μια μπαταρία 1.500mAh. Το X+ ήταν ουσιαστικά το ίδιο, εκτός από την επιπλέον μνήμη RAM (768MB) και την προεγκατεστημένη κάρτα microSD.

Αυτό το hardware μπορεί να ακούγεται γνωστό – δεν απέχει πολύ από το Lumia 520 που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν. Και έχουμε όμορφες αναμνήσεις από το 520 (αλλά μόλις και μετά βίας θυμόμαστε το Nokia X. Το Nokia X (με διπλή κάρτα SIM) κυκλοφόρησε στην Ινδία με κόστος 100 ευρώ τότε, λίγο περισσότερο από το Lumia 520.

Διαβάστε επίσης:  Η εφαρμογή Google Contacts αναβαθμίστηκε. Welcome to 2024!

Εφόσον η Nokia αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μόνο τον πυρήνα του Android, ανέπτυξε τη δική της διεπαφή χρήστη. Περιείχε την αρχική οθόνη Fastlane, δανεισμένη από τα τηλέφωνα Asha. Αυτό μπορεί να φαίνεται εμπνευσμένο από τα πλακίδια του Windows Phone, αλλά η Nokia ζήτησε από τρίτους προγραμματιστές να τηρούν τις οδηγίες σχεδίασης Android αντί να προσπαθούν να μιμηθούν τα Windows. Έτσι μπορούσατε να τοποθετήσετε συντομεύσεις και γραφικά στοιχεία στην αρχική οθόνη και να αλλάξετε το μέγεθός τους όπως σας ταιριάζει.

Το πραγματικό Fastlane ήταν στα αριστερά – αυτό ήταν ένα timeline που περιλάμβανε τα πάντα, από πρόσφατες κλήσεις έως εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα, νέες φωτογραφίες και εισερχόμενα μηνύματα και ούτω καθεξής. Ήταν εξαιρετικά προσαρμόσιμο και μπορούσατε να κρύψετε μερικά από τα πράγματα για να μειώσετε την ακαταστασία.

Τα τηλέφωνα X ήρθαν με ένα πρόγραμμα περιήγησης βασισμένο στο Chromium που είχε καρτέλες και ήταν αξιοπρεπώς γρήγορο ακόμη και σε 3G. Οι εφαρμογές Facebook και Twitter ήταν επίσης προεγκατεστημένες.

Αυτό ήταν το στολίδι του λογισμικού της Nokia –το HERE Maps με πλοήγηση με φωνητική καθοδήγηση εκτός σύνδεσης. Μια αποκλειστική μονάδα SatNav θα μπορούσε εύκολα να κοστίσει όσο το ίδιο το τηλέφωνο και τότε υπήρχε λιγότερος ανταγωνισμός (οι χάρτες της Google δεν είχαν ακόμη τελειοποιήσει τη λειτουργία εκτός σύνδεσης και τα δεδομένα ήταν ακριβά).

Flashback

Από την άλλη πλευρά, εδώ είναι ίσως το χειρότερο μέρος του λογισμικού της Nokia – το κατάστημα εφαρμογών. Η Nokia είχε πολλά καταστήματα εφαρμογών όλα αυτά τα χρόνια (θυμάστε το Ovi;), αλλά κανένα δεν πέτυχε ποτέ ένα κλάσμα της επιτυχίας του Google Play Store.

Η Nokia ισχυρίστηκε ότι το 75% όλων των εφαρμογών Android ήταν συμβατές με την πλατφόρμα X, οι προγραμματιστές απλώς έπρεπε να υποβάλουν το APK τους. Το υπόλοιπο 25% θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε εργασία χωρίς το Google Play, (έτσι ισχυρίστηκε η Nokia, ούτως ή άλλως).

Λίγους μήνες μετά τα X και X+ ήρθε το Nokia XL. Ναι, ήταν μεγαλύτερο, αλλά με οθόνη 5,0″ δεν ήταν «XL» ούτε με τα πρότυπα του 2014. Η οθόνη IPS LCD διατήρησε την ανάλυση στα 480 x 800 pixel παρά τη μεγαλύτερη διαγώνιο. Ήταν μια αναβάθμιση, όμως, η μια κύρια κάμερα 5MP.

Περιμένετε, δύο αναβαθμίσεις – το XL είχε κάμερα selfie 2MP, το X και το X+ δεν είχαν καμία. Για να είμαστε δίκαιοι, το Lumia 520 δεν είχε ούτε κάμερα selfie. Ναι, αυτές ήταν εξαιρετικά φθηνές συσκευές ($50-$100), αλλά πόσο κόστιζε ένας αισθητήρας 2MP;

Δεν είμαστε σίγουροι πόσο καλά τα πήγε η σειρά Nokia X. Για μια σύντομη στιγμή φάνηκε ότι τα τηλέφωνα X σημείωσαν 1 εκατομμύριο προπαραγγελίες στην Κίνα. Αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν ένα είδος σφάλματος στη μετάφραση – η JD έτρεχε καμπάνια προπαραγγελίας και πρόσφερε την ευκαιρία να κερδίσει κάποιος ένα δωρεάν Nokia X αν πατούσε ένα κουμπί (το οποίο ήταν δωρεάν, χωρίς κατάθεση). Έτσι, ένα κουμπί πατήθηκε 1 εκατομμύριο φορές. Το πόσα τηλέφωνα πουλήθηκαν πραγματικά στους καταναλωτές είναι μια εικασία.

Η σύγχυση δεν τελείωσε εκεί. Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι η Microsoft είχε «σκοτώσει» τη σειρά X και ως εκ τούτου ότι το Nokia X2 ακυρώθηκε. Το X2 εξέπληξε τους πάντες με την πώληση του στη Ρωσία και το Πακιστάν για 115-125 €.

Το Nokia X2 ήταν μια ήπια αναβάθμιση σε σχέση με το αρχικό, όχι ότι περιμέναμε περισσότερα μετά από λίγους μήνες. Μεγάλωσε την οθόνη σε 4,3″ (ακόμα 480 x 800px) και περιέλαβε την τεχνολογία ClearBlack της Nokia – ένα φίλτρο που βελτίωσε σημαντικά την αναγνωσιμότητα κάτω από το ηλιακό φως.

«Έτρεχε» επίσης με πιο ισχυρό υλικό, έναν Snapdragon 200 – οι δύο πυρήνες CPU αναβαθμίστηκαν σε Cortex-A7 (1,2 GHz) και η GPU σε Adreno 302. Ακόμη καλύτερα, είχαν 1GB μνήμης RAM για να «τρέχουν» (ο αποθηκευτικός χώρος ήταν ακόμα στα 4GB). Η κάμερα στο πίσω μέρος έφερε έναν αισθητήρα 5MP, ο οποίος πλέον μπορούσε να καταγράφει βίντεο 720p. Υπήρχε ακόμη και μια selfie κάμερα, αν και περιέργως είχε αισθητήρα 0,3MP (χειρότερο από το XL).

Παρόλο που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία των αρχικών μοντέλων τον Μάρτιο, το Nokia X2 έφερε επίσης την επόμενη γενιά Nokia X Platform 2.0. Και δεδομένου ότι η Microsoft είναι η Microsoft, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αρχικό τρίο – το Nokia X, X+ και XL – δεν θα ενημερωθεί σε 2.0. Είναι σαν να μην έμαθε τίποτα από την απώλεια καταναλωτών λόγω του φιάσκο ενημέρωσης των Windows Phone 7 έως 8.

Το Nokia X Platform 2.0 βασίστηκε στο Android 4.3 Jelly Bean. Παρόλα αυτά, είναι μια κλωτσιά στα δόντια να ακούς ότι το τηλέφωνό σου, μόλις μερικών μηνών σε αυτό το σημείο, είναι ήδη ξεπερασμένο.

Flashback

Η ίδια η πλατφόρμα Nokia X έγινε ξεπερασμένη εξίσου γρήγορα. Θυμάστε όταν είπαμε ότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι το Nokia X2 ακυρώθηκε; Αυτό δεν ήταν εικασίες, η Microsoft έκλεισε το πρόγραμμα και απέλυσε 18.000 άτομα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Satya Nadella δήλωσε ότι τα μελλοντικά σχέδια Nokia X θα επαναχρησιμοποιηθούν ως συσκευές Windows Phone.

Αυτό έγινε τον Ιούλιο του 2014, λίγο αφότου η Microsoft ολοκλήρωσε την εξαγορά του τηλεφωνικού τμήματος της Nokia (το οποίο μετονομάστηκε σε Microsoft Mobile) και μόλις μισό χρόνο από την πρώτη ανακοίνωση της πλατφόρμας Nokia X. Ο «θάνατος» δεν ήταν τόσο γρήγορος όσο αυτός του Kin, αλλά κατά κάποιον τρόπο ήταν χειρότερος. Ορισμένοι θαυμαστές είχαν περάσει χρόνια επιθυμώντας η Nokia να εγκαταλείψει το όνειρο των Windows Phone και να χρησιμοποιήσει απλώς το Android. Εντάξει, μάλλον ήθελαν Android σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας, αλλά η σειρά X ήταν η αρχή.

Αργότερα το 2014 εμφανίστηκε μια άλλη συσκευή με την επωνυμία Nokia και Android – ένα τάμπλετ 7,9″ με επεξεργαστή Intel Atom Z3580. «Έτρεχε» Android 5.0 Lollipop και είχε προεγκατεστημένο το Google Play Store. Δεν χρησιμοποίησε το Fastlane, ωστόσο, ενώ παρουσίασε το Z Launcher.

Δεν υπήρχε Nokia N2, το τμήμα τώρα υπό τον έλεγχο της Microsoft επικεντρώθηκε σε τηλέφωνα και tablet με Windows. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ηγεσία δεν ήθελε περισπασμούς με βάση το Android, καθώς τα Windows Phone χρειαζόταν όλη την προσοχή που μπορούσαν να πάρουν.

Η Microsoft διαθέτει μια νέα σειρά Android αυτές τις μέρες, την Surface Duo. Ωστόσο, αυτή τη φορά συνεργάστηκε απευθείας με την Google για να ενσωματώσει ορισμένες εξελίξεις για πολλαπλές εργασίες σε συσκευές με διπλή οθόνη στο Android. Όσο για τη Nokia, είναι χαρούμενη που κατασκευάζει εξοπλισμό δικτύωσης 5G και δεν φαίνεται να βιάζεται να επιστρέψει στην κατασκευή καταναλωτικών συσκευών.

Flashback

Δεν ξέρουμε τι συνέβαινε στα παρασκήνια, αλλά το Nokia X και το Nokia N1 δεν φαίνονται σαν μια συντονισμένη στρατηγική για την υιοθέτηση του Android για συσκευές χαμηλού επιπέδου. Ή μια συντονισμένη στρατηγική οποιουδήποτε είδους. Τα πράγματα ήταν πραγματικά ακατάστατα τότε – ο εσωτερικός ανταγωνισμός «σκότωσε» το MeeGo από την αρχή υπέρ του Symbian, το οποίο με τη σειρά του βγήκε εκτός υπέρ του Windows Phone. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι άλλο ένα ανταγωνιστικό τηλεφωνικό project της Nokia πάτωσε.


-----------

Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

-----------

Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.

-----------
[Πηγή] :