Editor's Rating

To Z Fold 4 είναι μια συσκευή με πολύ υψηλή τιμή που δικαιολογείται για την τεχνολογία που «κουβαλάει». Ακόμα κι αν κόστιζε φθηνότερα, θα έπρεπε και πάλι αναρωτηθούμε αν συμβαδίζει με τις ανάγκες μας.

9

Galaxy Z Fold4! Χωρίς να το πολυκαταλάβουμε φτάσαμε στην 4η γενιά αναδιπλούμενων κινητών. Μπορεί το σλόγκαν «The Future Unfolds» να εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2019, τώρα όμως φαίνεται πιο ώριμη από ποτέ η αγορά να «αγκαλιάσει» αυτές τις υβριδικές συσκευές.

Χάρη στην ευγενική παραχώρηση από τη Samsung Hellas είχαμε από τους πρώτους την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εκτενώς το Galaxy Z Fold4. Δεν θα σταθούμε πολύ στα τεχνικά χαρακτηριστικά ούτε στις συγκρίσεις και στις βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Είναι σίγουρο ότι τα έχετε διαβάσει λεπτομερώς, ήδη πριν καν παρουσιαστεί επίσημα η συσκευή λόγω των διαρροών.

Θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε την εμπειρία που είχαμε τις 10 προηγούμενες μέρες δοκιμής. Θα εστιάσουμε σε όσα διαφορετικά μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη συσκευή σε διάφορα σενάρια χρήσης ελπίζοντας να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε κατά πόσο ταιριάζει στην καθημερινότητά σας.

Διαβάζοντας τη συνέχεια, πρέπει να έχετε συνεχώς κατά νου ότι πρόκειται για μια πολύ ακριβή συσκευή, για την ακρίβεια το ακριβότερο κινητό αυτή τη στιγμή. Ναι, συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία στην παλάμη μας. Και ναι, δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε ως ένα κινητό τηλέφωνο. Αν ψάχνετε ένα πολύ καλό κινητό, ακόμα κι αν ψάχνετε το καλύτερο κινητό τηλέφωνο, θα βρείτε προτάσεις με τη μισή σχεδόν τιμή.

Galaxy Z Fold4 – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Λειτουργικό Σύστημα : Android 12L με One UI 4.1.1
  • SIM : SIM + eSIM
  • Χρώμα : Μαύρο, Μπεζ, Πράσινο
  • Διαστάσεις  : 155,1 mm x 130,1 mm x 6,3 mm
  • Βάρος : 263 gr
  • Επεξεργαστής : Snapdragon 8+ Gen 1 (3,19 GHz)
  • RAM : 12 GB
  • Χωρητικότητα : 256GB, 512GB, 1T
  • Card Slot : Όχι
  • Οθόνη εσωτερική : 7,6 “, 2176 x 1812 pixels, Dynamic AMOLED 2X, 1-120Hz
  • Οθόνη εξωτερική : 6,2 “, 2316 x 904 pixels, Dynamic AMOLED 2X, 48-120Hz
  • Οθόνη προς σώμα : 90.79 %
  • Φακοί Πίσω Κάμερας : Ευρυγώνιος 50MP, Τηλεφακός 10MP 3x Οπτικό Zoom, Υπερευρυγώνιος 12MP
  • Βίντεο Πίσω Κάμερας : 4K 60fps, 8K 24fps
  • Φακοί Selfie Κάμερας : Ευρυγώνιος 10MP ή Ευρυγώνιος 50MP
  • Δυνατότητες : HDR, 5G, Bluetooth, NFC, USB-C, Wi-Fi
  • Μπαταρία Χωρητικότητα : 4400 mAh (όχι αποσπώμενη)
  • Γρήγορη Φόρτιση : Ναι,  25 W
  • Ασύρματη Φόρτιση : Ναι, 15 W
  • Προστασία : Gorilla Glass, Water Resistant IPX8
  • Αισθητήρες : Accelerometer, Proximity, Βαρόμετρο, Γυροσκόπιο, Πυξίδα
  • Δακτυλικό Αποτύπωμα : στο πλάι
  • S Pen : μόνο S Pen Fold Edition ή S Pen Pro

Βασική Συσκευασία

Η συσκευασία ακολουθεί τη «μόδα» των τελευταίων ετών. Θα βρείτε μέσα τη συσκευή. Κι ένα καλώδιο USB type C. Και τη βελόνα εξαγωγής της θήκης για την κάρτα SIM. Τα υπόλοιπα θα τα προσθέσετε μόνοι σας… Φορτιστής, ακουστικά, θήκη, S Pen κτλ.

Και επειδή αναφερθήκαμε στη θήκη, που είναι απαραίτητη ειδικά για μια τόσο ακριβή συσκευή, αξίζει να προμηθευτείτε τη Standing Cover with Pen. Προσθέτει 80€ στον προϋπολογισμό αλλά είναι η πιο πλήρης επιλογή: θήκη, stand και φυσικά το S Pen, το «μαγικό ραβδί» της Samsung.

Galaxy Z Fold4

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς του S Pen, αφού σε αντίθεση με το Galaxy S22 Ultra, το Z Fold 4 δεν έχει ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης για τη γραφίδα. Κι επιπλέον τα S Pen των άλλων κινητών δεν είναι συμβατά με το Fold. Μάλιστα μπορεί να κάνουν ζημιά στην οθόνη του!

Εξωτερική εμφάνιση

Όταν η συσκευή είναι διπλωμένη, ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Samsung. Στρογγυλεμένες άκρες με κορυφαία υλικά. Στην εξωτερική οθόνη και στο εξωτερικό πίσω τμήμα χρησιμοποιείται Corning Gorilla Glass Victus, για το πλαίσιο αλουμίνιο Armor Aluminum και για την κύρια οθόνη Ultra Thin Glass.

Αναμενόμενα είναι πιο βαρύ (263 gr) από ένα απλό κινητό και με μεγαλύτερο πάχος (155,1 mm x 130,1 mm x 6,3 mm). Εντούτοις, το μέγεθός του και η αίσθηση που αφήνει δεν θα δυσκολέψουν καθόλου στη χρήση με ένα χέρι. Μάλιστα η εταιρεία φρόντισε να ακούσει τις παρατηρήσεις των καταναλωτών και το Z Fold 4 είναι λιγότερο «μακρόστενο» από τον προκάτοχό του. Κατά συνέπεια με διπλωμένη οθόνη λειτουργεί άνετα ως flagship κινητό.

Galaxy Z Fold4

Επιπλέον της προστασίας του Gorilla Glass έρχεται και με πιστοποίηση Water Resistant IPX8 ώστε να αντέχει τις επαφές με το νερό.

Galaxy Z Fold4

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του μεγέθους, παραθέτουμε συγκριτικές φωτογραφίες με ένα Galaxy Note στο οποίο η οθόνη είναι 6,8″:

 

Οθόνη

Όταν είναι διπλωμένο έχουμε στα χέρια μας ένα κινητό «παλαιών» διαστάσεων. Αλήθεια θυμάστε πότε οι 6,2 ” μάς φαινόντουσαν άβολες; Στην αρχή φαίνεται μικρό και ξενίζει, γρήγορα όμως τα 2316 x 904 pixels και η κρυστάλλινη εικόνα της Dynamic AMOLED 2X δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Προσθέστε και το ρυθμό ανανέωσης 48-120Hz και τελικά θα βρεθείτε να χρησιμοποιείτε κινητό όπως παλιά, με ένα χέρι!

Πράγματι, μηνύματα, σύντομα email, «γρήγορα κι αδιάφορα» notifications, κλήσεις, μουσική, μπορούμε άνετα να τα διαχειριστούμε από την εξωτερική οθόνη.

Galaxy Z Fold4

Για όλα τα υπόλοιπα έχουμε την επιλογή να «ξεδιπλώσουμε» τη μαγεία! Μπροστά μας ανοίγει μια χορταστική Dynamic AMOLED 2X μεγέθους 7,6 “. Με ανάλυση 2176 x 1812 pixels και ρυθμό ανανέωσης 1-120Hz! Και ξαφνικά όλα αλλάζουν. Νομίζω ότι το συναίσθημα είναι το  ίδιο με όταν πιάσαμε στα χέρια μας το πρώτο Galaxy Tab των 7” το μακρινό 2010… Απλή μαγεία. Μόλις βρήκατε ένα σοβαρό λόγο για κατανάλωση περιεχομένου : youtube, netflix, περιοδικά, ebook. Και φυσικά, παιχνίδια. Όλα στη διάσταση που τους αρμόζει!

 

Galaxy Z Fold4

Σε ένα ανδρικό χέρι, η συσκευή χωράει στην παλάμη κι επιτέλους μπορούμε να διαβάζουμε όλα τα PDF και τα ηλεκτρονικά μας βιβλία χωρίς zoom και χωρίς πέρα δώθε μετακίνηση!

Στα παιχνίδια που υποστηρίζουν σωστά τη μεγαλύτερη οθόνη, έχουμε ξεχωριστή εμπειρία. Ειδικά αν το κρατάμε οριζόντια με γωνία δημιουργούμε νοητά δύο οθόνες όπου η κάτω οθόνη είναι για το control. To μυστικό ακούει στο όνομα Flex mode… 😉

Galaxy Z Fold4

Αυτό που αναμενόμενα δημιουργεί αμφιβολίες είναι κατά πόσο ενοχλεί ο κεντρικός άξονας όπου διπλώνει η συσκευή. Θα τον προσέξετε μόνο αν τον «ψάχνετε». Με απλά λόγια όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που βλέπουμε ή διαβάζουμε, είναι ανεπαίσθητη η παρουσία του.

Τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική οθόνη είναι ιδιαιτέρως φωτεινές και ευανάγνωστες ακόμα και σε έντονη ηλιοφάνεια.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί η πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει στο μεντεσέ, η αναδίπλωση της συσκευής αφήνει ιδιαίτερα στιβαρή αίσθηση.

Επεξεργαστής, μνήμη, βιομετρικά χαρακτηριστικά

Μέχρι τώρα η Samsung συνήθιζε να κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά τις ναυαρχίδες της με επεξεργαστή Exynos. Έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα για αυτή την τακτική. Θα αρκεστούμε μόνο στο να γράψουμε ότι στο εσωτερικό του Galaxy Z Fold4 φιλοξενείται ο Snapdragon 8+ Gen 1 (3,19 GHz). Και σε συνδυασμό με 12GB μνήμη συμβαίνει αυτό που περιμένετε : ακαριαία απόκριση, κανένα κόλλημα και multitasking για όσο χρειάζεστε.

Στα παιχνίδια ανεβαίνει η θερμοκρασία της συσκευής, αλλά παραμένει εντός του αναμενόμενου.

Σε αντίθεση με τη σειρά S, το Z Fold 4 δεν έχει ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη. Αυτός βρίσκεται στο κουμπί έναρξης στο δεξί πλάι της συσκευής. Όπως πάντα μπορούμε να καταχωρήσουμε περισσότερα από ένα δάκτυλα, και λειτουργεί αλάνθαστα και ταχύτατα.

 

Συνδεσιμότητα του Galaxy Z Fold4

Το Galaxy Z Fold4 έχει όλα όσα θα περιμέναμε από μία κορυφαία συσκευή : 5G, Wi-Fi 6, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2, A2DP, LE, aptX HD, NFC, USB Type-C 3.2, USB On-The-Go, Ultra Wideband (UWB)

 

Galaxy Z Fold4 review: Λογισμικό, One UI

To Z Fold 4 «τρέχει» την τελευταία έκδοση του Android 12 L. Η διαφορά είναι στο γράμμα L. Πρόκειται για τη βελτιστοποιημένη έκδοση για συσκευές με μεγάλη οθόνη κατηγορίας tablet. Διαχειρίζεται σωστά τις παραπάνω ίντσες. Στην πράξη θα βρείτε και μία taskbar με εικονίδια εφαρμογών, όπως συμβαίνει και σε ένα desktop υπολογιστή!

Φυσικά το interface είναι το γνωστό One UI της Samsung στην πιο πρόσφατη έκδοσή του 4.1.1. Εκμεταλλεύεται πλήρως όλες τις δυνατότητες της συσκευής, εστιάζοντας στο multitasking. Έτσι μπορούμε να έχουμε μέχρι 3 εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα, σε διάταξη μισής οθόνης και ενός τετάρτου.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα θα ήταν στο πάνω μισό να έχουμε τον browser που αναζητούμε πληροφορίες, και στο κάτω μισό αριστερά το ημερολόγιο και δεξιά το πρόγραμμα σημειώσεων. Όπως επίσης να ετοιμάζουμε μια παρουσίαση στο Power Point έχοντας παράλληλα ανοικτό ένα έγγραφο Word με τις σημειώσεις μας.

Μπορούμε να φτιάξουμε και σετ εφαρμογών ώστε να εκκινείται όλη η τριάδα και μάλιστα με τη διάταξη που έχουμε ορίσει.

 

Benchmark  – Αυτονομία

Το Z Fold 4 φέρει μπαταρία 4400 mAh. Στην πράξη θα ανταπεξέλθει άνετα σε μια απαιτητική μέρα. Στο screenshot που ακολουθεί, το κινητό ήταν συνεχώς συνδεδεμένο με smartwatch, και είχε χρησιμοποιηθεί για 1,5 ώρα με TWS ακουστικά. Φυσικά ήταν τα πάντα ενεργοποιημένα (Wi-Fi, Bluetooth, NFC, data κτλ) συνεχώς. Η μπαταρία ήταν στο 30%.

Galaxy Z Fold4

S Pen

Δυστυχώς με τη συσκευή που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή δεν δόθηκε το S Pen. To Galaxy Z Fold4 είναι συμβατό με τα S Pen Fold Edition ή S Pen Pro. Οι γραφίδες των άλλων συσκευών Note δεν αναγνωρίζονται κι επιπλέον μπορούν να κάνουν κακό στην οθόνη.

Συνεπώς δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε την αγαπημένη εφαρμογή Samsung Notes στο ιδανικό μέγεθος για χειρόγραφες σημειώσεις. Για τους λάτρεις των σημειώσεων και του σχεδίου, η μεγάλη οθόνη του Z Fold 4 είναι σκέτη απόλαυση. Επίσης, γράφοντας με κανονικό ρυθμό είναι ανεπαίσθητος ο χωρισμός της οθόνης στο σημείο που διπλώνει.

Η συμβατή γραφίδα δεν φιλοξενείται στο σώμα της συσκευής, όπως συμβαίνει με τη σειρά Note και S22 Ultra. Πρέπει να προμηθευτείτε την ειδική θήκη η οποία περιέχει και το S Pen.

Τις δυνατότητες που κάνει το «μαγικό ραβδί» μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά σε αυτό το άρθρο.

Galaxy Z Fold4 review: Φωτογραφία & Βίντεο

Το Z Fold 4 έρχεται με 3 φωτογραφικούς φακούς στο πίσω μέρος:

  • 50 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 10 MP, f/2.4, 66mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
  • 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (ultrawide), 1.12µm

Οι φωτογραφίες είναι καλές. Μέχρι εκεί. Μην περιμένετε κάτι εξαιρετικό έχοντας ως επιχείρημα την κατηγορία τιμής. Αν θέλετε τις «τέλειες» φωτογραφίες θα πρέπει να επιλέξετε κάποια άλλη ναυαρχίδα, όπως για παράδειγμα το S22 Ultra.

Στην εφαρμογή για τις φωτογραφίες θα βρούμε όλες τις γνωστές δυνατότητες και τα κόλπα που προσφέρει η Samsung.

Εκεί όμως που κάνει τη διαφορά είναι οι selfies. Στη μπροστινή οθόνη υπάρχει o αναμενόμενος raindrop φακός 10 MP (f/2.2, 24mm (wide), 1/3″, 1.22µm). Υπάρχει κι ένας under display φακός στη μεγάλη οθόνη, κυρίως για βιντεοκλήσεις. Αν τοποθετήσουμε τη συσκευή ανοιχτή υπό γωνία μπορούμε να κάνουμε βιντεοκλήση χωρίς να την κρατάμε. Επιπλέον στο κάτω μισό της οθόνης (εν προκειμένω τη βάση) μπορούμε να έχουμε ανοιχτές δύο άλλες εφαρμογές, για παράδειγμα τις σημειώσεις και μια παρουσίαση powerpoint.

Κι αν θέλουμε την τέλεια selfie, αρκεί να ξεδιπλώσουμε τη συσκευή και μέσα από την εφαρμογή για τη φωτογραφία να επιλέξουμε τον κατοπτρισμό στην μπροστινή οθόνη. Με αυτό το τρόπο θα βγάλουμε selfie εκμεταλλευόμενοι τους πίσω φακούς! Πανέξυπνο κόλπο και είναι ένα από τα ελάχιστα κινητά που μπορούν να βγάλουν selfie με τους κύριους φακούς.

Ακολουθούν μερικές λήψεις δοκιμάζοντας διάφορες ρυθμίσεις σε φως ημέρας και νύχτα χωρίς φλας. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η συσκευή είναι συμβατή με την εφαρμογή Expert Raw της Samsung που εκμεταλλεύεται στο έπακρο της δυνατότητές της.

Ήχος

Ο ήχος από τα ηχεία είναι ικανοποιητικός. Καθαρός και δυνατός. Θα θέλαμε περισσότερο μπάσο. Και για αυτό προτείνουμε να συνδυαστεί με ένα ζευγάρι TWS ακουστικά προκειμένου να απολαύσουμε πλήρως το περιεχόμενο στην καταπληκτική οθόνη.

 

Galaxy Z Fold4 review: DeX – Knox

Έχουμε παρουσιάσει εκτενώς το DeX  σε παλαιότερο άρθρο μας. Όπως συμβαίνει με όλες τις νεότερες ναυαρχίδες της Samsung, έτσι και το Z Fold 4 υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση με τις συμβατές οθόνες. Με ένα κλικ μεταδίδει πραγματικό desktop περιβάλλον.

Στη συνέχεια το Fold μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο trackpad ή να συνεχίσει να λειτουργεί ταυτόχρονα σε συνδυασμό με το DeX ανεβάζοντας το multitasking σε άλλα επίπεδα. Θα έχετε ταυτόχρονα 5 εφαρμογές στην οθόνη και 3 στο Fold!

Galaxy Z Fold4

Και φυσικά από μία καθαρά business συσκευή Galaxy δεν θα μπορούσε να λείπει το Knox, το σύστημα hardware κλειδώματος των πολύτιμων αρχείων μας.

 

Galaxy Z Fold4 review: Συμπέρασμα

To Galaxy Z Fold4 είναι μια ιδιαίτερη συσκευή. Με πολύ υψηλή τιμή που δικαιολογείται για την τεχνολογία που «κουβαλάει». Ακόμα κι αν κόστιζε φθηνότερα, θα έπρεπε και πάλι αναρωτηθούμε αν συμβαδίζει με τις ανάγκες μας. Αν σας ενδιαφέρει το multitasking και οι επαγγελματικές βιντεοκλήσεις υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου κινητού. Τόσο σε ισχύ, όσο και σε δυνατότητες χάρη στο συνδυασμό Android 12 L και One UI 4.

Αν χρησιμοποιείτε το S Pen είτε για χειρόγραφες σημειώσεις είτε με κάποιο app για σχέδιο, η εσωτερική οθόνη το Z Fold 4 είναι ιδανική. Σημειώστε ότι το συμβατό S  Pen είναι πιο μεγάλο σε σχέση με τις γραφίδες των Note φέρνοντας πιο πολύ σε κανονικό στυλό.

Αν συνηθίζετε να βλέπετε τις αγαπημένες σας σειρές στο κινητό κι όχι στην τηλεόραση, η εσωτερική οθόνη του Fold δεν έχει ανταγωνιστή. Αν έχετε ήδη κάποιο tablet και το χρησιμοποιείτε τακτικά, μάλλον θα σας φανεί μικρή η οθόνη του Z Fold 4 για όσα έχετε συνηθίσει να κάνετε σε 10άρι tablet.

Αν χρησιμοποιείτε ένα smartphone των 6,5” και δεν έχετε ποτέ χρειαστεί μεγαλύτερη οθόνη, το Fold δεν θα σας βολέψει. Αν συνηθίζετε να σκρολάρετε με τον αντίχειρα σε διάφορα social media, η εξωτερική οθόνη θα σας φανεί μικρή και η εσωτερική άβολη για τέτοια χρήση. Ομοίως αν δεν ανοίγετε ποτέ αρχεία office, ebook, PDF, θα είστε καλυμμένοι με ένα «κλασικό» smartphone.

Αν η προτεραιότητά σας είναι οι φωτογραφίες, σίγουρα πρέπει να προτιμήσετε κάποιο smartphone που να εστιάζει στη φωτογραφία. Το κόστος του Fold ισούται με ένα κορυφαίο smartphone συν  ένα πολύ καλό tablet. Αν χρειάζεστε και τα δύο, το Fold μπορεί να ξεδιπλώσει όταν το θέλετε. Δεν θα φτάσει όμως ποτέ τις 10”.

Σε κάθε περίπτωση είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία αυτή τη στιγμή!

 

-----------
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!


-----------

Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα, όλα τα τεχνολογικά νέα! Αν ψάχνετε HOT προσφορές, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!