Η Apple βάζει πάντα την ασφάλεια και το απόρρητο που προσφέρει το iOS σε κάθε χρήστη σε όλο τον κόσμο. Αν και αυτό είναι καλό, να θυμάστε ότι ένα iPhone δεν έχει ανοσία σε μεγάλης κλίμακας hacks όπως του Pegasus. Ένας δημοσιογράφος των New York Times ονόματι Ben Hubbard έπεσε θύμα του Pegasus που στόχευσε αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους. Αφού στόχευσε πέντε υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι, το spyware Pegasus συνεχίζει να γίνεται λόγος συζήτησης αρκετούς μήνες αργότερα. Ο δημοσιογράφος των New York Times αποκαλύπτει ότι ήταν στόχος της επίθεσης που είχε ως στόχο αρκετούς χρήστες iPhone σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος εξειδικεύεται στις ειδήσεις Μέσης Ανατολής και συχνά γνωρίζει αποκλειστικές ειδήσεις ημέρες πριν από τη ζωντανή μετάδοση στους New York Times. Ο Hubbard φαινόταν σαν ο τέλειος στόχος για τους χάκερ πίσω από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus. Χάρη στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου, οι δράστες μπόρεσαν να μάθουν πριν από οποιονδήποτε άλλον τα μυστικά συνεχιζόμενων ερευνών από τους New York Times. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Hubbard αντάλλαζε με συναδέλφους του ειδήσεις μέσω ασφαλών μηνυμάτων και επίσης έγραψε σημειώσεις, ακόμη και φωνητικά σημειώματα με την εφαρμογή Dictaphone (βοήθημα για τη συγγραφή των άρθρων του).
Σύμφωνα με τον Hubbard, οι χάκερ του Pegasus προσπάθησαν να μάθουν ποιες πηγές αποκάλυπταν τις πληροφορίες. Ευτυχώς, ο δημοσιογράφος παραμένει σε εγρήγορση όταν πρόκειται για επικοινωνία ή αποθήκευση δεδομένων σε smartphone ή υπολογιστές, εξηγεί: «Φροντίζω πολύ να προστατεύσω αυτές τις πηγές, γιατί εάν συλληφθούν θα μπορούσαν να καταλήξουν στη φυλακή ή να εκτελεστούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άρθρα στα οποία συμμετέχει έχουν αναστατώσει χώρες της Μέσης Ανατολής και κάποιοι θα προτιμούσαν οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν να μην δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Pegasus είναι λογισμικό κατασκοπείας που εγκαθίσταται στο iPhone σας χωρίς να το γνωρίζετε. Για αυτό χρειάζεται μια πύλη για τη διεξαγωγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι χάκερ (προερχόμενοι από τη Σαουδική Αραβία) πέρασαν από ένα μήνυμα που εστάλη μέσω άμεσων μηνυμάτων WhatsApp και ένα κλασικό SMS. Κανονικά, για λογισμικό υποκλοπής spyware για εγκατάσταση στο iPhone σας, υπάρχει ανάγκη να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που σας ανακατευθύνει σε μια ιστοσελίδα που ξεκινά την εγκατάσταση του λογισμικού. Ωστόσο, το Pegasus είναι τόσο πρωτοποριακό και μπροστά από την εποχή του. Δεν χρειάζεται καν να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο. Μόλις παραδόθηκε το μήνυμα και έγινε λήψη του περιεχομένου από το iPhone, ξεκίνησε αυτόματα η εγκατάσταση του spyware. Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι δεν έκανε κλικ στον σύνδεσμο και γνωρίζει αυτού του είδους την παγίδα.
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα, όλα τα τεχνολογικά νέα! Αν ψάχνετε HOT προσφορές, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!