Τον Ιανουάριο, λίγο πριν αλλάξει η διοίκηση στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ έβαλαν σε μαύρη λίστα την Κινεζική εταιρεία Xiaomi. Η εταιρεία πάει εξαιρετικά και είναι τώρα ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, εκμεταλλευόμενος την πτώση της Huawei χάρη σε εμπάργκο υλικών και λογισμικού που επιβλήθηκε σε αυτή από τις ΗΠΑ. Απαγορεύεται πλέον σε Αμερικανούς επενδυτές να επενδύουν στην Xiaomi και όσοι έχουν ήδη επενδύσει πρέπει να εκχωρήσουν τις μετοχές τους έως τις 11 Νοεμβρίου. Οι μετοχές της Xiaomi διαπραγματεύονται μέσω του Over The Counter Pink Sheets με τη μορφή Αμερικανικών Αποδεικτικών Αποθεμάτων (ADR). Έκλεισαν την Παρασκευή στα 15,34 $ ανά μετοχή, κάτω 25% από την ανακοίνωση της μαύρης λίστας. Η Xiaomi συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας μαζί με οκτώ άλλες κινεζικές εταιρείες λόγω φερόμενων δεσμών με τον κινεζικό στρατό. Την εποχή εκείνη – Ιανουάριος 2021 – η Κινεζική εταιρεία ανέφερε ότι: «Η εταιρεία συμμορφώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των δικαιοδοσιών όπου διεξάγει τις δραστηριότητές της. Η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι δεν ανήκει, ελέγχεται ή δεν συνδέεται με τον Κινέζικο στρατό και ότι δεν είναι «Κομμουνιστική Κινεζική Στρατιωτική Εταιρεία» που ορίζεται στο πλαίσιο της NDAA. Η Εταιρεία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της ίδιας και των ενδιαφερόμενων μερών της».
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι στο Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έφτασε αναφορά και συντάχθηκε μια έκθεση για ένα βραβείο που δόθηκε στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Xiaomi, Lei Jun, για την υπηρεσία του στο κράτος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Trump αποφάσισε να τιμωρήσει τη Xiaomi. Ο Lei ήταν ένα από τα 100 στελέχη εταιρειών της Κίνας που απονεμήθηκε το βραβείο του “Outstanding Builder of Socialism with Chinese Characteristics” το 2019. Η Xiaomi προωθεί το βραβείο. Αναφέρεται στη σελίδα με το βιογραφικό του στελέχους στην εταιρική ιστοσελίδα της Xiaomi και στην ετήσια έκθεση αυτής. Η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει επίσης την επένδυση της Xiaomi σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως 5G και τεχνητή νοημοσύνη. Η Κινεζική εταιρεία προσπαθεί δικαστικώς να καταργήσει τη μαύρη λίστα και υπέβαλε μια αγωγή στις ΗΠΑ σε δικαστήριο στη Ουάσιγκτον. Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε με δικό του αρχείο που περιλαμβάνει την έκθεση σχετικά με το βραβείο που δόθηκε στον Lei Jun. Άλλα εξέχοντα ονόματα στη λίστα του Υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνουν την Huawei και το κορυφαίο χυτήριο της Κίνας, SMIC.
Το βραβείο του Lei του δόθηκε από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας. Αυτή είναι η κυβερνητική Αρχή που επιβλέπει τις πολιτικές της χώρας που σχετίζονται με την τεχνολογία και τη βιομηχανική πολιτική. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η υπηρεσία διαχειρίζεται την «πολιτική-στρατιωτική σύντηξη» της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Κίνα συνεργάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία τεχνολογίας για τον στρατό. Υπήρξαν συζητήσεις εδώ και χρόνια σχετικά με την Xiaomi και την πώληση συσκευών της στις Η.Π.Α. Αυτή τη στιγμή, προσφέρει περιορισμένα προϊόντα στις Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων power banks και Mi Bands μέσω του Amazon. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Xiaomi, Hugo Barra, δήλωσε το 2016 ότι η εταιρεία θα πωλούσε τελικά τις συσκευές της στις ΗΠΑ αν και έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε. Για την ώρα η μόνη Κινεζική εταιρεία που πουλάει κινητά στις ΗΠΑ και πάει καλά, είναι η OnePlus.
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα, όλα τα τεχνολογικά νέα! Αν ψάχνετε HOT προσφορές, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!