Η ιδέα των smartphone πλήρους οθόνης είναι δημοφιλής εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5-6 ετών, είδαμε διάφορες μορφές οθόνης, με εγκοπή, pop up μηχανισμό, εγκοπή τύπου σταγόνας νερού και οθόνη με οπές. Ωστόσο, για να επιτύχετε ένα πραγματικό εφέ πλήρους οθόνης χωρίς να υπάρχουν πολύπλοκοι μηχανισμοί, εγκοπές ή οπές, η λύση είναι οι κάμερες κάτω από την οθόνη (UDC – under display camera).
Πρόσφατα, η Xiaomi και η ZTE είχαν έναν «πόλεμο» με αναρτήσεις στο διαδίκτυο γύρω από την τεχνολογία UDC. Η ZTE κυκλοφόρησε επίσημα το Axon 20 5G την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι το πρώτο εμπορικό τηλέφωνο με κάμερα κάτω από την οθόνη. Και παρόλο που η Xiaomi δεν έχει ακόμη ανακοινώσει παρόμοιο τηλέφωνο, κυκλοφόρησε τη λεγόμενη «τεχνολογία κάμερας τρίτης γενιάς κάτω από την οθόνη» στις 28 Αυγούστου. Η μαζική παραγωγή αυτής της τεχνολογίας θα περιμένει μέχρι το επόμενο έτος.
Στην πραγματικότητα, οι κορυφαίοι κατασκευαστές της Κίνας ετοιμάζονται για τεχνολογία UDC εδώ και αρκετό καιρό. Παρόλο που πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούν τεχνολογία pop up κάμερας έχουν κυκλοφορήσει νωρίτερα και έχουν επιτύχει αναλογία οθόνης προς σώμα 100% αυτή η λύση έφερε επίσης πολλά μειονεκτήματα: το βάρος και το πάχος του smartphone έχουν αυξηθεί πολύ. Επιπλέον, δεν είναι αδιάβροχα.
Στην έκθεση MWC Shanghai το 2019, η OPPO παρουσίασε ένα πρωτότυπο χρησιμοποιώντας τεχνολογία UDC. Η VIVO χρησιμοποίησε επίσης τεχνολογία UDC στο πρωτότυπο τηλέφωνο APEX 2020 που κυκλοφόρησε φέτος. Σε αντίθεση με τις οθόνες με εγκοπή ή οπή, η τεχνολογία κάμερας κάτω από την οθόνη τοποθετεί απευθείας την μπροστινή κάμερα κάτω από την οθόνη. Το πρόβλημα ήταν και είναι ακόμα η μετάδοση φωτός στον αισθητήρα κάτω από τα διάφορα τζάμια προστασίας και panel. Αν το φως δεν είναι αρκετό θα επηρεαστεί η ποιότητα της φωτογραφίας. Αυτό ήταν το ζήτημα που εμπόδισε την μαζική παραγωγή μέχρι τώρα που έκανε την αρχή η ZTE.
Σύμφωνα με τον Ni Fei, Πρόεδρο της ZTE, η εταιρεία έχει υιοθετήσει πέντε τεχνολογίες: νέα υλικά εξαιρετικά υψηλού διαφανούς επιπέδου μικρού μεγέθους, επεξεργαστές οθόνης με ανεξάρτητη κίνηση, ολοκληρωμένο με ελάχιστο σχεδιασμό κύκλωμα, διάταξη φυσικών pixel και αλγόριθμοι οθόνης. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να πραγματοποιήσουν μαζική παραγωγή κάμερας κάτω από την οθόνη. Αποκάλυψε επίσης ότι η ZTE άρχισε να αναπτύσσει τεχνολογία UDC πριν από δύο χρόνια.
Ωστόσο, πριν από τη ZTE, η Xiaomi κυκλοφόρησε επίσημα την «τεχνολογία κάμερας τρίτης γενιάς κάτω από την οθόνη». Ο Lei Jun, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi, δήλωσε ότι η Xiaomi παρήγαγε την πρώτη γενιά τεχνολογίας UDC τον Ιούνιο του 2019. Βασίζεται σε διαφανή υλικά που έθεσαν τα θεμέλια για την επακόλουθη ανάπτυξη της τεχνολογίας κάμερας κάτω από την οθόνη. Τον Οκτώβριο του 2019, παρήγαγαν οθόνη δεύτερης γενιάς. Χρησιμοποίησαν την ακόλουθη ιδέα – κάποιο μέρος των εικονοστοιχείων εμφανίζει την εικόνα ενώ άλλο μέρος χρησιμοποιείται για είσοδο φωτός. Η τρίτη γενιά της τεχνολογίας κάμερας κάτω από την οθόνη της Xiaomi ήρθε με πλήρη pixel. Επιτυγχάνει ισορροπία εφέ οθόνης και απόδοσης της selfie. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Lei Jun τόνισε επίσης ότι η τρέχουσα τάση στον κλάδο είναι η τεχνολογία κάμερας δεύτερης γενιάς που κατασκευάστηκε από τη Xiaomi το 2019. Συνέπεια είναι ότι η τεχνολογία κάμερας τρίτης γενιάς της Xiaomi είναι καλύτερη από τη ZTE. Ο Ni Fei απάντησε στον Lei Jun στο Weibo, λέγοντας «Καλούμε περισσότερους κατασκευαστές και προγραμματιστές να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια καλύτερη, πραγματική, οικολογική, πλήρη οθόνη».
Τι γίνεται με το Axon 20 5G; Είναι τόσο καλό; Ορισμένα μέσα ενημέρωσης που το εξέτασαν αναφέρουν ότι έχει πετύχει την ισορροπία μεταξύ της οθόνης και της φωτογραφίας. Για παράδειγμα, κάτω από το φως, το ορθογώνιο περίγραμμα της κάμερας είναι ελαφρώς ορατό. Όταν χρησιμοποιείτε την μπροστινή κάμερα για να τραβήξετε μια selfie με οπίσθιο φωτισμό, θα δείτε επίσης την ποιότητα της φωτογραφίας να μειώνεται. Με άλλα λόγια, παρόλο που η ZTE έχει παραγάγει μαζικά την τεχνολογία σε smartphone, η εμπειρία σε ορισμένα σενάρια δεν είναι τέλεια. Ωστόσο, από την προοπτική της εξέλιξης νέων τεχνολογιών, η μαζική παραγωγή της τεχνολογίας UDC έχει κάνει επιτέλους το πρώτο βήμα!
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα, όλα τα τεχνολογικά νέα! Αν ψάχνετε HOT προσφορές, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!