Πριν από 15 χρόνια, η Apple άλλαξε τους επεξεργαστές PowerPC σε επεξεργαστές της Intel, στους υπολογιστές της. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο έναρξης μιας άλλης τέτοιας μεγάλης (και ριζικής) μετάβασης. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δικά της ειδικά σχεδιασμένα microchip βασισμένα στην αρχιτεκτονική ARM. Η ανακοίνωση έγινε χθες στο online WWDC της Apple. Οι πρώτοι Mac με επεξεργαστές της Apple θα ξεκινήσουν τις πωλήσεις πριν από το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα επανασχεδιάζοντας τις εφαρμογές της για να τρέχουν στη νέα πλατφόρμα.
3rd party applications
Η εταιρεία θα χρειαστεί την υποστήριξη των προγραμματιστών των μη-Apple εφαρμογών να κάνουν το ίδιο, γι ‘αυτό ξεκινά ένα πρόγραμμα γρήγορης εκκίνησης (Quick Start Program) για αυτόν τον σκοπό. Παρέχει πρόσβαση σε τεκμηρίωση, υποστήριξη με φόρουμ, καθώς και σε beta εκδόσεις των macOS Big Sur και Xcode 12, καθώς και την περιορισμένη χρήση ενός Transition Developer kit (DTK) που αποτελείται από ένα Mac mini που τρέχει το A12Z Bionic SoC της Apple, σε συνδυασμό με 16 GB μνήμης RAM και 512 GB SSD – είναι διαθέσιμο με κόστος $500.
Η Apple λέει ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές θα πρέπει να είναι “σε θέση να δημιουργήσουν εύκολα μια ενιαία εφαρμογή που αξιοποιεί την εγγενή ισχύ και την απόδοση των νέων Mac με τους Apple Silicon, ενώ θα εξακολουθεί να υποστηρίζει Mac που βασίζονται σε Intel”. Όσον αφορά τη μεταφορά από Intel / x86 σε ARM, η εταιρεία αναμένει ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές θα μπορούν να μετατρέψουν τις εφαρμογές τους σε λίγες ημέρες, δεδομένης της ύπαρξης εκδόσεων των εφαρμογών στα κινητά / ταμπλέτες της. Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν βελτιστοποιήσεις οπότε μεγαλώνει το χρονοδιάγραμμα.
Η Apple γνωρίζει ότι δεν θα ξαναγραφούν όλες οι εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών για ARM από την αρχή, οπότε παρέχει μια εφεδρική λύση με τη μορφή Rosetta 2, η οποία θα σας επιτρέψει να εκτελέσετε υπάρχουσες εφαρμογές Mac που δεν έχουν ενημερωθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προσθήκες.
Κοινή αρχιτεκτονική
Επειδή οι υπολογιστές Mac μεταβαίνουν σε ARM, οι προγραμματιστές θα μπορούν να κάνουν τις εφαρμογές iPhone και iPad διαθέσιμες για Mac χωρίς καμία τροποποίηση και οι χρήστες θα τις αποκτήσουν μέσω του Mac App Store.
Τα Apple SoC για τα Mac θα δώσουν “κορυφαία απόδοση ανά watt και GPU υψηλότερης απόδοσης”, ενώ η Neural Engine θα βοηθήσει τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση ακόμη περισσότερο. Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει επίσης μια κοινή αρχιτεκτονική σε όλα τα προϊόντα της Apple, καθιστώντας θεωρητικά ευκολότερο για τους προγραμματιστές να γράφουν και να βελτιστοποιούν το λογισμικό για ολόκληρο το οικοσύστημα.
Το macOS Big Sur που επίσης ανακοινώθηκε χθες, διαθέτει ήδη μια σειρά ενσωματωμένων τεχνολογιών για να βοηθήσει αυτή τη μετάβαση και θα είναι η έκδοση OS που θα τρέχουν οι πρώτοι Mac που βασίζονται σε ARM τεχνολογία. Η Apple αναμένει ότι η μετάβαση από την Intel στους επεξεργαστές της θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία θα λανσάρει νέους υπολογιστές ενώ θα υποστηρίξει τους Mac που βασίζονται σε Intel για πολύ καιρό ακόμη.
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα, όλα τα τεχνολογικά νέα! Αν ψάχνετε HOT προσφορές, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!