Editor's Rating
Το iPhone SE (2020) είναι καταπληκτικό για την μεσαία κατηγορία - μέσα στα κορυφαία 4-5 μοντέλα και το μόνο με iOS. Έχει πολλαπλά θετικά χαρακτηριστικά και λίγα αρνητικά, μεταξύ των οποίων η υπερβολική τιμή του στην Ελλάδα
Το iPhone SE (2020) ήταν ένα πολύ αναμενόμενο τηλέφωνο. Η παρουσίαση του άργησε λόγω της καραντίνας του COVID-19 αφήνοντας εκατομμύρια πιθανούς αγοραστές να περιμένουν πως και πως το online γεγονός. Λέμε εκατομμύρια, γιατί αυτό το κινητό θα γίνει το επόμενο ultra best seller της εταιρείας, ένα τίτλο που μέχρι τώρα (2020) κρατούσε το iPhone 11.
Το κινητό δεν είναι άλλο από το iPhone 8 με αναβαθμίσεις στα σημεία. Η εταιρεία έχει αλλάξει την οθόνη (με μια που δεν υποστηρίζει Force Touch), έχει προσθέσει κεραίες και έχει φέρει τον πανίσχυρο επεξεργαστή A13 Bionic που βρίσκουμε στην σειρά iPhone 11.
Η στρατηγική αυτή, επέτρεψε στην Apple να μην κάνει αλλαγές στην γραμμή παραγωγής του iPhone 8. Η Foxconn και οι άλλες εταιρείες παραγωγής/συναρμολόγησης τερμάτισαν την παραγωγή του 8 και ξεκίνησαν την παραγωγή του SE πάνω στα ίδια μηχανήματα, με το ίδιο προσωπικό. Αυτή η κίνηση της επέτρεψε να «ξεφτιλίσει» την τιμή ενός Apple κινητού στα 399 δολάρια.
Ο συνδυασμός χαρακτηριστικών του κινητού και η τιμή του το κάνουν το ιδανικό για μια σειρά από χρήσεις. Παράλληλα έχει μια σειρά από ελαττώματα που ίσως να σας κάνουν να το προσπεράσετε και να στραφείτε σε ένα από τα επερχόμενα iPhone 12 ή ένα Android smartphone.
Το iPhone SE (2020) έφτασε στα χέρια μου χάρη στην ευγενική παραχώρηση από την Cosmote. Για τρεις εβδομάδες πέρασε μια σειρά από δοκιμασίες δίπλα στο καθημερινό μου κινητό OnePlus 7T. Η επιλογή σύγκρισης και το μοντέλο, είναι εσκεμμένη. Θα σας εξηγήσω την λογική μου αργότερα.
iPhone SE (2020) – Βασικά χαρακτηριστικά
- Διαστάσεις: 138.4 x 67.3 x 7.3 χιλιοστά
- Βάρος: 148 γραμμάρια
- Κατασκευή: γυαλί με αλουμινένιο πλαίσιο
- Οθόνη: Retina HD οθόνη, 4.7-inch (diagonal) LCD-IPS, ανάλυση 1334 Χ 750 pixels, 326 ppi, 1400:1 contrast ratio (typical), True Tone display, Wide color display (P3), Haptic Touch, 625 nits φωτεινότητα, ελαιοφοβική επικάλυψη
- Επεξεργαστής: Apple A13 Bionic (7 nm+), εξαπύρηνος (2×2.65 GHz Lightning + 4×1.8 GHz Thunder), τρίτης γενιάς Neural Engine
- Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών: Apple GPU (τετραπύρηνη)
- Μνήμη: 3 GB RAM
- Μπαταρία: Non-removable Li-Ion 1821 mAh
- Εσωτερική αποθήκευση: 64/128/256GB ROM
- Βιομετρικά: Touch ID
- Κάμερα Πίσω: 12 MP, f/1.8, OIS, Smart HDR
- Βίντεο Πίσω: 4K@24/30/60 fps, 1080p@30/60 fps, 720p@30 fps, 1080p@120240 fps,
- Κάμερα Μπροστά: 7 MP, f/2.2, Depth Control
- Βίντεο Μπροστά: 1080p@30 fps
- AI: Siri AI
- Συνδεσιμότητα: Gigabit-class LTE with 2×2 MIMO and LAA, 802.11ax Wi‑Fi 6 with 2×2 MIMO
- FDD‑LTE (Bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 29, 30, 66, 71)
- TD‑LTE (Bands 34, 38, 39, 40, 41, 42, 46, 48)
- CDMA EV‑DO Rev. A (800, 1900 MHz)
- UMTS/HSPA+/DC‑HSDPA (850, 900, 1700/2100, 1900, 2100 MHz)
- GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
- Θύρα: Lightning
- Ήχος: Δύο stereo ηχεία, Active noise cancellation
- Bluetooth:5.0, A2DP, LE
- Φόρτιση: ταχεία φόρτιση 18W
- Ανθεκτικότητα: IP67 (μέγιστο βάθος 1 μέτρο για 30 λεπτά)
- Εξτρά: Apple Pay, Apple Card, NFC, GLONASS, GALILEO, QZSS, FaceTime audio, Voice over LTE (VoLTE), Wi‑Fi calling, FaceTime video calling
- Αισθητήρες: Barometer, Three‑axis gyro, Accelerometer, Proximity sensor, Ambient light sensor, Siri
- Χρώματα: μαύρο, άσπρο,κόκκινο
- Λειτουργικό: iOS 13
iPhone SE (2020) – Συσκευασία
Η συσκευασία αποτελείται από ένα λευκό κουτί με την εικόνα του κινητού στο άνω μέρος του. Αυτή είναι μια πρακτική που κάνουν αρκετές εταιρείες, καθώς σε πολλά υπερκαταστήματα σε ΗΠΑ και Κίνα, πωλούνται οικονομικά κινητά στα ράφια μέσα στις συσκευασίες τους. Το κουτί αναφέρει το μοντέλο, την χωρητικότητα της μνήμης, το χρώμα και τα βασικά χαρακτηριστικά του, στο κάτω μέρος του. Στο εσωτερικό θα βρούμε:
- 1 κινητό τηλέφωνο iPhone SE – σε μαύρο χρώμα το συγκεκριμένο
- 1 φορτιστή 5W με υποδοχή USB
- 1 σετ ακουστικών Earpods με βύσμα Lightening
- 1 καλώδιο USB-Β σε Lightning
- 1 εξάρτημα εξαγωγής της SIM
- Οδηγίες, αυτοκόλλητα
Ανοίγοντας τη συσκευασία βλέπουμε το εσωτερικό κουτί που περιέχει τις οδηγίες χρήσεις (και στα ελληνικά, και μάλιστα έγχρωμες ) την ακίδα εξαγωγής της θήκης της SIM και δύο αυτοκόλλητα με το μήλο σε λευκό. Δεν υπάρχει κανένας αντάπτορας για σύνδεση με ακουστικά των 3,5 χιλιοστών, δεν υπάρχει μια απλή θήκη σιλικόνης -του 1 ευρώ- για προστασία από τις γρατσουνιές. Το κινητό υποστηρίζει 18W ταχυφορτιστή, κάτι που δεν είχαμε στο iPhone 8, αλλά δεν είναι μέρος του πακέτου.
iPhone SE (2020) – Σχεδιασμός
Υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι το iPhone 8 – αναβάθμιση του οποίου όπως είπαμε είναι το SE – είναι από τα πιο όμορφα κινητά στην ιστορία του χώρου. Εμείς θα σας πούμε ότι το 8 είναι η αναβάθμιση του 7 και των 6/6S. Το iPhone 6 ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014. Μιλάμε για σχεδιασμό 6 ετών. Αν κρατήσετε το κινητό μια τετραετία, θα κλείσει 10 έτη στην αγορά – πιθανόν και τα χέρια σας εάν είστε Apple fans. Είπαμε ότι ήταν επιλογή κόστους / εργαλειομηχανών / γραμμής παραγωγής και μένουμε εκεί.
Το κινητό είναι εξαιρετικά μικρό για την εποχή μας. Έχει διαστάσεις 138.4 x 67.3 x 7.3 χιλιοστά και βάρος 148 γραμμάρια. Δίπλα σε ένα κτηνώδες Nubia Red Magic 5G που έχω δίπλα του, φαντάζει σαν παιχνίδι. Αν ανοίξουμε τις οθόνες η σύγκριση αδικεί το κινητό της Apple καθώς έχει το μισό display panel σχεδόν. Αυτό δεν είναι καλό. Για πολύ κόσμο που χρησιμοποιεί το κινητό είναι μια συσκευή για κατανάλωση περιεχομένου. Από την άλλη θα πω την αλήθεια με βόλεψε. Χωράει παντού. Στις θήκες του αυτοκινήτου, στην μπροστινή τσέπη του τζιν, στην τσέπη του πουκάμισου στο στήθος. Είχα να κρατήσω τόσο μικρό κινητό από το HTC HD2. Βολεύει πάρα, πάρα πολύ. Ειδικά το καλοκαίρι, που τα διακοσίων γραμμαρίων και σχεδόν επτά ιντσών κινητά μας, είναι ότι χειρότερο στη τσέπη από τη βερμούδα ή το υφασμάτινο παντελόνι μας.
Το γυαλί έχει προστασία Gorilla Glass και το πλαίσιο τεχνολογία αλουμινίου του 2017. Δεν θα έχετε θέμα φυσικά, αλλά είναι άξιο αναφοράς τουλάχιστον ως προς την προστασία από γρατσουνιές. Ο σχεδιασμός έχει γιγάντια bezels και ένα Home/ TouchID πλήκτρο κάτω από την 4,7 ιντσών οθόνη. Το θετικό είναι ότι έχει κρατήσει την αδιαβροχοποίηση του premium iPhone 8 και την έχει φέρει στην μεσαία κατηγορία. Δεν είναι πολλά τα κινητά στην κατηγορία, με την αντοχή του σε νερό και σκόνη.
Δεξιά θα βρούμε το πλήκτρο ενεργοποίησης και την θήκη για τις SIM, αριστερά τα πλήκτρα αυξομείωσης ήχου και τον διακόπτη σίγασης. Τα δύο γυάλινα panels έχουν εξαιρετική εφαρμογή με το αλουμίνιο και τα πλήκτρα είναι επίσης κορυφαίας ποιότητας. Το άνω μέρος είναι «καθαρό», το κάτω έχει την θύρα Lightening, το ηχείο και το μικρόφωνο. Στο πίσω μέρος θα βρείτε μια μονή κάμερα – κάτι σπάνιο στην εποχή μας – στην πάνω αριστερή γωνία και δεξιά της το flash LED. Το εξόγκωμα της κάμερας είναι ελάχιστο, δεν ενοχλεί όταν είναι το κινητό σε τραπέζι όπως άλλες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κάμερας.
Και τα δύο γυάλινα panels έχουν ελαιοφοβική επικάλυψη για το λίπος που αφήνουν τα δάκτυλά σας. Η χρήση είναι εύκολη με το ένα χέρι και το κράτημα ξεκούραστο λόγω του μικρού βάρους.
iPhone SE (2020) – Οθόνη
Το iPhone SE (2020) έχει μια μικρή 4,7 ιντσών οθόνη. Αν και ζορίζει στην εποχή μας η χρήση της – ειδικά όσοι έχουμε μάθει σε 6+ ιντσών οθόνες έχει εξαιρετικό touch και δεν κάνετε λάθη όταν γράφετε ή όταν πλοηγείστε στο μενού. Είναι τεχνολογίας LCD με άριστη πυκνότητα pixels για το μέγεθός της και είναι πολύ φωτεινή στα 600+ nits. Τα χρώματα είναι εξαιρετικά. Για την μεσαία κατηγορία μιλάμε για μια από τις καλύτερες οθόνες μεταξύ του ανταγωνισμού.
Η οθόνη του κινητού δεν έχει 3D Touch κάτι που απογοήτευσε πολλούς φίλους της εταιρείας. Θετικό είναι ότι η συνδεσμολογία είναι η ίδια με την οθόνη του 8 και αν σπάσει η οθόνη του SE μπορείτε εύκολα να βρείτε φτηνό ανταλλακτικό. Αν και η οθόνη του 8 υποστηρίζει 3D touch, δεν θα το κάνει στο SE αν τοποθετήσετε ένα ανταλλακτικό αυτής στο κινητό.
To Touch ID είναι η μόνη μέθοδος ξεκλειδώματος του κινητού. Έχει άριστη λειτουργία – βασικά δεν έχει αλλάξει καθόλου από το iPhone 8.
iPhone SE (2020) – Επεξεργαστής και μνήμη
Το κορυφαίο εξάρτημα στο κινητό είναι ο επεξεργαστής Apple A13 Bionic. Μιλάμε για premium επεξεργαστή που βρίσκεται στην σειρά Apple iPhone 11. Ο εξαπύρηνος επεξεργαστής A13 έχει 8,5 δισεκατομμύρια transistors ενώ είναι κατασκευασμένος με διαδικασία 7nm+. Η εταιρεία αναφέρει ότι είναι τρομερά ενεργειακά αποδοτικός χωρίς να χάνει σε επεξεργαστική ισχύ παρά το ότι δεν είναι νέο μοντέλο αλλά αναβάθμιση του A12. Η Apple αναφέρει 20% αύξηση της απόδοσης και 30% μείωση της κατανάλωσης. Αυτό που είναι νέο είναι η GPU. Είναι ίδιας αρχιτεκτονικής με τέσσερις πυρήνες αλλά είναι 20% ταχύτερη και 40% πιο ενεργειακά αποδοτική.
Στο AnTuTu έφτασε τις 447901 μονάδες. Δεν έχει θέμα με multitasking. Είναι η φιλοσοφία του iOs να διατηρεί ανοιχτές τις καρτέλες αλλά έφτασα να έχω όλες τις εφαρμογές ανοιχτές, να παίζω παιχνίδια, να γυρνάω σε βίντεο, καπάκι άλλο παιχνίδι και το κινητό να φέρεται λες και έχει 1-2 εφαρμογές ανοιχτές. Δεν υπάρχει θέμα θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του gaming ενώ δεν «πέφτει» η απόδοση μετά από ώρα. Αδιανόητη ευκολία χρήσης πολλαπλών εφαρμογών είτε είναι για διασκέδαση είτε για εργασία. Στο SoC έχει προστεθεί τρίτης γενιάς Neural Engine – ο οκταπύρηνος επεξεργαστής ελέγχει την ΑΙ στο κινητό.
Άλλη μια προσθήκη σε σχέση με το iPhone 8 είναι η αύξηση της RAM στα 3 GB. Αν είχε άλλο ένα GB μνήμης RAM θα ανέβαινε και άλλο στο AnTuTu. Το μοντέλο που έχω είναι το οικονομικό με τα 64 GB. Νομίζω ότι με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που βγάζουμε, τα 128 είναι πια το ελάχιστο που πρέπει να επιλέγουμε για ένα κινητό. Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει ο τομέας της φωτογραφίας το 64ρι είναι μια χαρά. Προσωπικά πιστεύω, ότι για λόγους μεταπώλησης, είναι καλύτερα να πάρετε ένα μεγαλύτερο σε αποθήκευση μοντέλο.
iPhone SE (2020) – Ήχος
Πρόσφατα σας είπαμε για τα αποτελέσματα του DxOMark σχετικά με τον ήχο του iPhone SE (2020). Τα δύο ηχεία του κινητού – μικρόφωνο και κύριο ηχείο – βγάζουν εξαιρετικής ποιότητας ήχο. Ειδικά η καταγραφή είναι καταπληκτική.
Σε κλήσεις και βιντεοκλήσεις ο ήχος είναι πολύ καλός και φυσικά μοναδικής ποιότητας για την μεσαία κατηγορία.
iPhone SE (2020) – Λογισμικό
Το κινητό τρέχει με το iOS 13. Με την παραλαβή του κινητού αυτό αναβαθμίστηκε στην έκδοση iOS 13.5. To iOS 13.5 φέρνει τα εξής: επιταχύνει την πρόσβαση στο πεδίο κωδικού σε συσκευές με Face ID όταν φοράτε μάσκα προσώπου, περιλαμβάνει το API γνωστοποίησης έκθεσης για υποστήριξη εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών COVID-19 από δημόσιες υγειονομικές αρχές, καθώς και μια επιλογή ελέγχου της αυτόματης ανάδειξης πλακιδίων βίντεο σε ομαδικές κλήσεις FaceTime.
Η παρούσα ενημέρωση περιλαμβάνει επίσης επιδιορθώσεις σφαλμάτων και άλλες βελτιώσεις. Το iOS 13 έφερε Σκούρα εμφάνιση, νέους τρόπους εμφάνισης και επεξεργασίας φωτογραφιών, καθώς και έναν νέο ιδιωτικό τρόπο σύνδεσης σε εφαρμογές και ιστότοπους με ένα άγγιγμα. Δεν σας ενδιαφέρει ότι αφορά το Face ID φυσικά, οι λοιπές αλλαγές είναι καλοδεχούμενες.
Το προσόν του iOS είναι η κοινή χρήση του σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας. Εάν ένα κινητό είναι πενταετίας τότε το iOS είναι ειδικά διαμορφωμένο για αυτά τα μοντέλα. Αυτό δίνει στην Apple την ελευθερία να αναβαθμίζει σε μια έκδοση το χρόνο όλα τα μοντέλα και να τα υποστηρίζει με απόλυτη επιτυχία χάρη στις μικρές διαβαθμίσεις λογισμικού. Το κινητό αυτό έχει 4-5 χρόνια ζωής μπροστά του. Ο επεξεργαστής είναι πανίσχυρος οπότε δεν θα έχετε κανένα θέμα χρήσης του κινητού τα επόμενα χρόνια.
Ο βοηθός φωνής της Apple, Sisi έχει βελτιωθεί με τα χρόνια. Ενεργοποιείται από το κεντρικό πλήκτρο και παρέχει μια σειρά από λειτουργίες και διευκολύνσεις.
Το iOS είναι το πιο ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα για κινητά. Έχει τα πάντα και σε άψογη υλοποίηση. Το αρνητικό του – για όσους έχουν Android κινητά μέχρι τώρα – είναι το κλειδωμένο σύστημα που δεν δέχεται αλλαγές από τον χρήστη. Το UI είναι βαρετό για όσους έχουν μάθει να αλλάζουν launchers ή εικονίδια. Ένα άλλο στοιχείο που ταλαιπωρεί όσους παίρνουν για πρώτη φορά κινητό της Apple είναι οι ρυθμίσεις. Δεν είναι ανά εφαρμογή αλλά είναι όλες μαζί στο τέλος των Ρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές άλλες μικρές αλλαγές αλλά ο κάτοχος κερδίζει από τις εφαρμογές. Σχεδόν όλες είναι καλύτερα υλοποιημένες για τα κινητά της Apple.
iPhone SE (2020) – Συνδεσιμότητα
Το κινητό υποστηρίζει LTE και 2×2 MIMO. Άριστη συμπεριφορά είχα με WiFi μέσα στο σπίτι ενώ άριστο είναι και το σήμα / ήχος στις κλήσεις. Το GPS δουλεύει εξαιρετικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Το κινητό υποστηρίζει την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα αποκλειστικά η COSMOTE. Με την ψηφιακή κάρτα eSIM, που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει σύνδεση COSMOTE, σκανάροντας απλά το QR code που θα προμηθευτεί σε οποιοδήποτε κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Επίσης,
- Ο κωδικός ενεργοποίησης QR είναι μοναδικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά.
- Για την ενεργοποίηση της eSIM χρειάζεται σύνδεση με το internet.
- Σε περίπτωση ανάγκης αλλαγής συσκευής θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση της eSIM κάρτας με άλλη eSIM ή SIM (ανάλογα με τον τύπο της νέας συσκευής).
- Η eSIM έχει κανονικά κωδικούς PIN & PUK που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πρόσθετη ασφάλεια.
- Όλες οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως περιαγωγή, προώθηση κλήσεων κλπ, λειτουργούν με την eSIM όπως και με την κλασική κάρτα SIM.
(Περισσότερα στο: https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/esim.html). Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου iPhone SE (2020), μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο 4G/4G+ στην Ελλάδα, το δίκτυο COSMOTE, που προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη 99% και 96% αντίστοιχα.
iPhone SE (2020) – Φωτογραφία
H κύρια κάμερα του κινητού δεν έχει αλλάξει σαν υλικό από το iPhone 8. Έχουμε τον ίδιο αισθητήρα του 2018 στα 12MP με διάφραγμα f/1.8. Τον αισθητήρα υποστηρίζουν τεχνολογίες OIS και PDAF, χαρακτηριστικά που δεν βρίσκουμε εύκολα στην μεσαία κατηγορία. Δεδομένου ότι το υλικό είναι ίδιο, το μόνο που αλλάζει είναι το λογισμικό και ο επεξεργαστής. Αναμένουμε έτσι να έχουμε καλύτερες φωτογραφίες από το αρχικό μοντέλο. Καταρχήν έχουμε πορτραίτο. Ο υπολογισμός του βάθους – για να γίνει το θόλωμα – γίνεται μηχανικά από το κινητό καθώς δεν υπάρχει δεύτερος αισθητήρας. Το κινητό έχει Smart HDR, μια νέα τεχνολογία της Apple για υπολογισμό της δυναμικής εμβέλειας στην φωτογραφία. Δυστυχώς – μάλλον για λόγους εσωτερικού ανταγωνισμού με το iPhone 11 – δεν μπήκε Night Mode. Η κάμερα έχει δίπλα της ένα τετραπλό LED flash.
Η selfie-cam έρχεται από το μακρινό τεχνολογικά 2017 και το iPhone 7. Είναι 7MP και χρησιμοποιεί σαν flash τον φωτισμό της οθόνης. Η οθόνη φωτίζει διαφορετικά ένα πρόσωπο τη νύχτα και αλλιώς την μέρα, καθώς το περιβάλλον φως λαμβάνεται σαν δεδομένο. Και η selfie κάμερα έχει πορτραίτο που λειτουργεί με την ίδια αρχή μονού αισθητήρα.
Η φωτογραφία ήταν κορυφή το 2018 και είναι καλύτερη σήμερα. Εξαιρετικές λήψεις με όμορφα φυσικά χρώματα. Σκεφτείτε ότι ένα καλύτερο σε φωτογραφίες κινητό θέλει άλλα 300-500 ευρώ πάνω. Το βράδυ έχουμε επίσης καλές λήψεις – λείπει το Night Mode δυστυχώς για κορυφαία αποτελέσματα. Τα πορτραίτα είναι καλά – ναι και εδώ λείπει η δεύτερη κάμερα δυστυχώς για κορυφαία ποιότητα. Δεν υπάρχει λήψη υπέρ ευρείας γωνίας ή φυσική μεγέθυνση.
Εκεί που θα μείνετε απολύτως ευχαριστημένοι είναι στην selfie κάμερα. Εξαιρετική παρά την ηλικία της με μοναδικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι λόγω τιμής και εποχής social media, το κινητό θα αγοραστεί μαζικά από την νεολαία και η Apple «έπαιξε» περισσότερο από όσο κάνει κανονικά με την selfie κάμερα. Το πορτραίτο είναι επίσης καλό – το περιορίζει ο μονός αισθητήρας.
Το βίντεο από την κύρια κάμερα είναι οπτικά σταθεροποιημένο και υποστηρίζει 4K@24/30/60 fps, 1080p@30/60 fps, 720p@30 fps, 1080p@240 fps (slow motion). Το 4K είναι άριστο σε όλες τις συνθήκες, το βίντεο σε 1080p είναι απλά καταπληκτικό. Ήχος χρώματα λεπτομέρειες σταθεροποίηση, όλα είναι κορυφή.
Μένει να δούμε το Pixel 4a – μέχρι τότε το iPhone SE (2020) είναι το καλύτερο καμεροκινητό στην μεσαία κατηγορία.
Να προσθέσω δύο αρνητικά. Πρώτον το κινητό δεν αντέγραψε τα 4Κ video στο Windows 10 laptop μου. Έφτανε το 90-95% και έβγαζε το κινητό εκτός. Το δεύτερο έχει να κάνει με το μέγεθος της χωρητικότητας του – συγκεκριμένα τα 64GB με 4Κ βίντεο γέμισαν και το κινητό δεν έβγαζε 4Κ από ένα σημείο και μετά, μόνο 1080p. Μόλις έγινε διαγραφή είχε ξανά 4K δυνατότητα.
iPhone SE (2020) – Αυτονομία
Ο αδύναμος κρίκος του κινητού είναι η αυτονομία του. Έχει την ίδια μικρή μπαταρία 1,821mAh του iPhone 8. Τα 8ρια ήταν τα τελευταία κινητά της Apple με μικρή αυτονομία, πριν κάνει το βήμα σε μεγαλύτερες μπαταρίες και αυτονομία δύο ημερών. Ok ας δεχτούμε ότι έβαλε την ίδια μικρή μπαταρία για λόγους κόστους παρά το ότι υπάρχει χώρος εσωτερικά λόγω της απομάκρυνσης της παχιάς οθόνης με το Force Touch). H Apple έχει αλλάξει τους εσωτερικούς συνδέσμους ώστε το κινητό να μην μπορεί να χρησιμoποιήσει ανταλλακτικές φτηνές μπαταρίες από το iPhone 8… Απλά απαράδεκτοι…
Δεν έχει αλλάξει κάτι από την αυτονομία ως προς την χωρητικότητα της μπαταρίας, αλλά ο επεξεργαστής Α13 και το iOS έχουν άλλη διαχείριση. Μην φανταστείτε όμως τεράστια βελτίωση ως προς το 8ρι. Αν κάνετε βασικά πράγματα το κινητό βγάζει τη μέρα με περίπου 5 ώρες SOT (screen on time). Αν παίξετε παιχνίδια ή κάνετε streaming video, στη καλύτερη περίπτωση θέλετε φόρτιση το απόγευμα. Για να καταλάβετε με το Angry Birds 2 – ένα απλό παιχνίδι χωρίς δύσκολα γραφικά – η μπαταρία έπεσε 8% μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, 32% στην μία ώρα.
H Apple δυστυχώς δεν έβαλε μέσα τον 18W φορτιστή του iPhone 11 Pro (είναι ο ταχύτερος που έχει), αλλά τον παλιό 5W φορτιστή του iPhone 8 για λόγους κόστους. Ο φορτιστής αυτός είναι για βραδινή φόρτιση καθώς θέλει κοντά δυόμιση ώρες. Κάντε το κόπο αν αγοράσετε το κινητό και πάρτε μαζί τον 18W φορτιστή που υποστηρίζει ο επεξεργαστής. Ο χρόνος φόρτισης είναι κατά μία ώρα συντομότερος.
iPhone SE (2020) – Συμπέρασμα
Το κινητό είναι καταπληκτικό για την μεσαία κατηγορία – μέσα στα κορυφαία 4-5 μοντέλα και το μόνο με iOS. Έχει πολλαπλά θετικά χαρακτηριστικά και λίγα αρνητικά. Θα πω δύο λόγια παράλληλα με την εμπειρία μου από το OnePlus 7T μου, ένα κινητό που τιμολογιακά είναι ένα βήμα κάτω από την premium κατηγορία και ένα από τα καλύτερα κινητά του 2019.
Καταρχήν ΧΑΙΡΕΣΑΙ να κρατάς και να μεταφέρεις το iPhone SE. Μπαίνει και χωράει παντού χωρίς πρόβλημα. Το OP7T μου δεν χωράει στις θήκες του αυτοκινήτου μου, μπαίνει μόνο στην πίσω τσέπη στο τζιν και η μεταφορά με υφασμάτινο παντελόνι δεν είναι ότι καλύτερο. Το μειονέκτημα εδώ είναι η μικρή οθόνη. Στο OP7T βλέπεις ταινίες (συν ότι έχει 90Hz). Στο SE θα το κάνεις μόνο εάν δεν έχεις άλλο μέσο – η οθόνη του είναι τρομερά μικρή. Έχει παρόλα αυτά εξαιρετικό touch, χρώματα και φωτεινότητα.
Ο επεξεργαστής είναι κτήνος και θα βγάλει άλλα 4 χρόνια άνετα. Η κάμερα είναι εξαιρετική – ίσως και καλύτερη από το OP7T – με μοναδικές, ανεπανάληπτες για τη κατηγορία selfies. Το OnePlus όμως έχει ultra-wide, πορτραίτο για αντικείμενα και Night Mode. Η ποιότητα κατασκευής είναι άριστη. Ο ήχος είναι καταπληκτικός. Η δόνηση το ίδιο, ενώ η αδιαβροχοποίηση είναι κάτι που σπάνια βρίσκουμε – πχ το OP7Τ δεν έχει.
Το αρνητικό του κινητού είναι η μπαταρία. Είτε είναι 3D παιχνίδια – που παίζει άνετα – είτε streaming video, είτε GPS, χάνετε από 1% το λεπτό, μέχρι 10% το εικοσάλεπτο. Eν αντιθέσει το OP7T έχει μπαταρία που βγάζει άνετα 2+ μέρες ενώ με έντονη χρήση τέλος της μέρας έχετε ένα 10%. Το τελευταίο κινητό έχει ταχυφορτιστή 30W έναντι του τραγικού 5W φορτιστή του iPhone.
Γιατί η σύγκριση με το OP7T; To 128GB μοντέλο κοστίζει 529 ευρώ (70 ευρώ έκπτωση τώρα από το επίσημο κατάστημα). Το iPhone SE, μπορεί στις ΗΠΑ να κοστίζει 399 δολάρια (358 ευρώ), στην Ελλάδα όμως λιανική, έχει το 64GB μοντέλο, 500 ευρώ. Το μοντέλο των 128GB κοστίζει 569 ευρώ. Βλέπετε ότι η τιμή είναι μείζον πρόβλημα.
Με το iPhone νοιώθω ότι δεν λείπει κάτι – αν κάποιος έχει μια ταμπλέτα ή δεύτερο μεγαλύτερο κινητό για ταινίες παιχνίδια (πχ για μετρό, ταξίδια) προχωρά στην αγορά άμεσα. Το μόνο που με προβληματίζει είναι μην αφήσει κάποιον εν ώρα ανάγκης χωρίς μπαταρία… Εάν είχατε iPhone 8 και παλαιότερο μοντέλο και δεν έχετε θέμα, το SE είναι σίγουρη αγορά. Εάν καλομάθατε από την μπαταρία του iPhone 11 περιμένετε το iPhone 12 το Φθινόπωρο. Εάν έχετε βαρεθεί τα κινητά παντόφλες ή το Android και θέλετε να ρίξετε μια ματιά στο iOS, πάλι το SE είναι η ιδανική επιλογή. Είναι μάλιστα ένα καταπληκτικό κινητό μετά την διετία-τριετία, για παιδιά ή γονείς. Εάν στην μεσαία κατηγορία ψάχνετε καμεροκινητό δεν το συζητάμε καν – πάτε κατάστημα τώρα.
Μια σκέψη μόνο. Για 30 ευρώ παραπάνω κάποιος παίρνει το υπερπλήρες OP7T με 128GB χώρο, μπαταρία της προκοπής και 90Hz οθονάρα…
Θετικά
- Μέγεθος
- Επεξεργαστής
- Κάμερα
- Ήχος
- Αδιαβροχοποίηση
Αρνητικά
- Μπαταρία
- Τιμή
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
-----------
Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets από Κινέζικα καταστήματα, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!