Το 98% των εφαρμογών Android που κατασκοπεύουν τις κλήσεις και τα μηνύματα των χρηστών αφαιρέθηκαν από το Play Store το 2019, ανακοίνωσε η Google. Ο γίγαντας των αναζητήσεων δήλωσε ότι το 2% των εφαρμογών που είναι ακόμα διαθέσιμες στο Play store δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα κλήσεων και SMS.Android

Σε μια οδηγία που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 προς τους προγραμματιστές Android εφαρμογών, η Google ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει όλες τις Android εφαρμογές που συλλέγουν τα SMS και το ιστορικό κλήσεων των χρηστών χωρίς λόγο. Η εταιρεία τους έδωσε μια περίοδο 90 ημερών για να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πολιτική. Τον προηγούμενο χρόνο, η Google έκανε πράξη την απειλή της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αφαιρεθούν από το Play Store το 98% των εφαρμογών που ζητούσαν πρόσβαση στις κλήσεις και στα μηνύματα, όπως ανακοίνωσε η μεγάλη αμερικανική εταιρεία σε μια δημοσίευση στο επίσημο blog της στις 11 Φεβρουαρίου του 2020. “Είδαμε μια σημαντική μείωση κατά 98% των εφαρμογών που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των SMS και του Μητρώου κλήσεων” ανακοίνωσε η Google.

Ορισμένες από τις εφαρμογές που παραβίαζαν τους νέους κανόνες της Google αναβαθμίστηκαν από τους προγραμματιστές τους για να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες. Η Google λέει ότι το 2% των εφαρμογών που έχουν απομείνει χρειάζονται πραγματικά πρόσβαση στις κλήσεις και στα μηνύματα για να “εκτελούν την κύρια λειτουργία τους”. Οι εφαρμογές που έχουν διαγραφεί ή προσαρμοστεί κατά 98%, συνεπώς, ζητούσαν πρόσβαση στις κλήσεις και στα SMS χωρίς να τα χρειάζονται, με μοναδικό σκοπό την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων.

Φυσικά, παρά τους νέους κανόνες της Google, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες κακόβουλες εφαρμογές στο Play Store που απαιτούν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των τηλεφώνων μας. Πρόσφατα, μια μελέτη από την VPN Pro αποκάλυψε την παρουσία 24 κινέζικων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών ή πλαστών antivirus εφαρμογών, τα οποία συλλέγουν κλήσεις και SMS από τους χρήστες. Σύμφωνα με την Google, η εταιρεία έχει αποκλείσει ακόμη 790.000 εφαρμογές Android που δεν πληρούσαν τους όρους των κανόνων πριν από την ανάρτησή τους στο Play Store το 2019.

Διαβάστε επίσης:  HyperOS 2: οι 10 συσκευές που αναβαθμίζονται τις επόμενες 3 ημέρες

Στο δημοσίευμά της η Google υποστηρίζει ότι έχει μπλοκάρει την εγκατάσταση 1,9 δισεκατομμυρίων κακόβουλων προγραμμάτων από πλατφόρμες τρίτων κατασκευαστών ή από ένα APK που έχει κλαπεί το 2019. Μόνο το προηγούμενο έτος εντοπίστηκαν 1,6 δισεκατομμύρια ιοί που αποκλείστηκαν πριν εισέλθουν στα smartphones των θυμάτων τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Google Play Protect, ο μηχανισμός προστασίας της από κακόβουλο λογισμικό, έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια.

“Το Google Play Protect σαρώνει πάνω από 100 δισεκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα, παρέχοντας στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με πιθανά προβλήματα ασφαλείας και τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τις συσκευές τους ασφαλείς”, λέει η Google. Στις πρώτες ημέρες του, το Play Protect ανέλυε μόνο 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα.


-----------

Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

-----------

Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.

-----------
[Πηγή] :