Μία ενδιαφέρουσα χρονιά όσον αφορά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι θα είναι το 2019, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα αλλά και οι νέες αποφάσεις προοικονομούν εξελίξεις στον κλάδο.
Το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωσης της αγοράς – με την εξαγορά του 70% της Forthnet από τις Vodafone και Wind– έχει μπει, όπως όλα δείχνουν, για λίγο καιρό ακόμα στον πάγο. Ο «συνασπισμός» των Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς o οποίος για την ώρα έχει πάρει το προβάδισμα και βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες αναμένει εξελίξεις ενώ η πλευρά της Forthnet αναζητά να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή ώστε να καταθέσει την δική της δεσμευτική πρόταση, κίνηση που συμβαδίζει με τα πλάνα της εταιρείας.
Αντί της συρρίκνωσης βέβαια, τα πρόσφατα δεδομένα μαρτυρούν ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών οδεύει σε μια εν μέρει διεύρυνση. Ο λόγος για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να ανοίγει το δρόμο και σε άλλους φορείς που πιθανόν επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά της κινητής ως εικονικοί πάροχοι.
Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η ΕΕΤΤ, με απόφασή της επέβαλε συγκεκριμένους όρους σε Cosmote και Vodafone για την σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Forthnet ώστε η τελευταία να παρέχει και την υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO).
Η ιστορία των MVNO
Η ιστορία δεν είναι καινούργια. Ήδη από το 2016 η Forthnet απευθύνθηκε στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή για να μπορέσει να διασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος. Βασικότερος λόγος για αυτή την κίνηση, όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας, ήταν ότι οι τιμές χονδρικής που πρόσφεραν οι πάροχοι ήταν αρκετά υψηλές με αποτέλεσμα η επιχειρηματική δραστηριότητα να καθίσταται μη βιώσιμη.
Η ΕΕΤΤ είχε φέρει σε επαφή τα εμπλεκόμενα μέρη χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το καλοκαίρι του 2018 η Forthnet να ζητήσει από την EETT να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, υποχρεώνοντας του παρόχους να προσφέρουν στην Forthnet υπηρεσίες κινητής ως εικονικός πάροχος με τις τιμές που χρεώνουν το roaming στις εταιρείες του εξωτερικού. Η απόφαση ελήφθη μέσα στην εβδομάδα και πλέον η διοίκηση της εταιρείας αναμένει νέες προσφορές από τους παρόχους για να εγκαινιάσει την της δραστηριότητα. Όπως αναφέρει αρχικός στόχος είναι να απευθυνθεί αρχικά την υπάρχουσα συνδρομητική της βάση – δηλαδή στους 700.000 πελάτες υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας και 40.000 επιχειρήσεις που ήδη έχει – προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα. Όπως μάλιστα ισχυρίζεται η εταιρεία η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο αφενός για να γίνει η αγορά πιο ανταγωνιστική και να ρίξει τις τιμές στις ακριβές εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη υπηρεσίες που προσφέρει κι αφετέρου για την προσφορά καινοτόμων συνδυαστικών λύσεων. Η εταιρεία τονίζει μάλιστα ότι η απόφαση της ΕΕΤΤ έχει την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τι υποστηρίζουν Vodafone και Cosmote
Από πλευράς της η Vodafone δηλώνει ότι μελετά την απόφαση της ΕΕTT και εξετάζει την στάση που θα κρατήσει έναντι αυτής στο μέλλον. Παράλληλα διευκρινίζει ότι τα μέτρα που επιβάλλει η Επιτροπή δεν δικαιολογούνται από τα δεδομένα της υπόθεσης, ούτε από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς κι επισημαίνει ότι η ίδια ουδέποτε αρνήθηκε να δώσει την δυνατότητα σε εταιρείες να δραστηριοποιηθούν ως MVNO, φέρνοντας ως παράδειγμα την CYTA.
Όσο για την Cosmote, παρότι δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, σε πρόσφατο Conference Call ερωτηθείς ο CFO της εταιρείας, κ. Μαζαράκης για το πως σχολιάζει την απόφαση της ΕΕΤΤ, απάντησε πως η απόφαση γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η Forthnet βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση οπότε και τεκμαίρεται το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση. Παράλληλα εξέφρασε και μια γενικότερη αβεβαιότητα για το κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμη η επιχείρηση του εικονικού παρόχου στην Ελλάδα.
Αντιστοίχως με τον κ. Μαζαράκη και ο κ. Ζαρκαλής πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Wind στο τελευταίο συνέδριο Infocom ανέφερε «έχω καλωσορίσει πολλούς που επιθυμούν να γίνουν εικονικοί πάροχοι, μόνο που έρχονται, κάνουν ανάλυση της αγοράς και βλέπουν ότι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βιώσιμο μοντέλο και αποχωρούν. Το παράδειγμα της Cyta είναι χαρακτηριστικό. Η είσοδός της στην κινητή ως εικονικός πάροχος δεν συνέβαλε στη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου».
Να υπενθυμίσουμε ότι η CYTA ήταν η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε ως MVNO στην Ελλάδα έπειτα από εμπορική συμφωνία με την Vodafone. Όπως είναι γνωστό στη συνέχεια η Cyta εξαγοράστηκε από την Vodafone.
Την εν λόγω άποψη ασπάζονται και άλλοι παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ικανό περιθώριο για να λειτουργήσουν MVNOs εφόσον οι τιμές είναι ήδη χαμηλές, εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των τριών εταιρειών.
Η βιωσιμότητα ή όχι του εγχειρήματος βέβαια, είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί στο μέλλον. Όσο για το αν το θέμα φτάσει στην τακτική δικαιοσύνη, ενδεχόμενο που δεν αποκλείουν οι δηλώσεις των δύο παρόχων, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο και δη να τελεσιδικήσει όποια νομική ενέργεια, οι δύο εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη διαδικασία κατάρτισης σύμβασης για τη διάθεση του δικτύου τους εφόσον η Forthnet ζητήσει την ενεργοποίηση της υπόθεσης.
Κι όλα αυτά, την ώρα που περαιτέρω εξελίξεις στο ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να χαρακτηρίσουν την νέα χρονιά. Mέσα στο 2019 Cosmote, Vodafone και Wind αναμένεται να συνεχίσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων τους για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών και την προώθηση ευρυζωνικών συνδέσεων που προσφέρουν ταχύτητες λήψης δεδομένων άνω των 100 Mbps. Και οι τρεις εταιρίες μάλιστα αναμένουν ότι η κάλυψη θα διευρυνθεί την τρέχουσα χρονιά και μάλιστα σημαντικά. Όσο για το μέτωπο του 5G αναμένουμε προς το τέλος της χρονιάς να δούμε αν θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθεί για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να δώσει το φάσμα σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να έχει περισσότερα έσοδα ή θα προτιμήσει να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και να ζητήσει μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές.
-----------
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για να μάθετε πρώτοι νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets από Κινέζικα καταστήματα, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!
-----------