Αυτές τις μέρες είναι παγκόσμιο trent το 10-year challenge και είναι ευκαιρία για εμάς να δείξουμε πως η δεκαετία που πέρασε άλλαξε την κινητή τηλεφωνία.

Samsung

Δέκα χρόνια Galaxy φέτος. Όλα άρχισαν από το Samsung I7500 Galaxy με κορυφαίο τελευταίο μοντέλο το Samsung Galaxy Note 9. Χρωστάμε πολλά στην σειρά Note, ήταν αυτή που ξεκίνησε να ανεβάζει το μέγεθος στις οθόνες, μετατρέποντας το smartphone από εργαλείο επικοινωνίας σε εργαλείο εργασίας. Η εταιρεία είναι η κορυφαία σε πωλήσεις στον πλανήτη, η θέση όμως της απειλείται σοβαρά από τις φθηνότερες σε κόστος Κινεζικές που πλησιάζουν επικίνδυνα.

Sony

Πίσω στο 2012 η Sony αγόρασε το μερίδιο της Ericsson στην μεταξύ τους κοινοπραξία και ιστορικά ακολουθεί την πρωτοπόρα Σουηδική εταιρεία ηλεκτρονικών. Το Sony Ericsson Xperia X10 ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο που έβγαζαν οι δύο εταιρείες τότε, το τελευταίο τώρα είναι το Sony Xperia XZ3. Η εταιρεία πέρασε από πολλά στάδια, κάποτε είχε την κορυφαία διάρκεια μπαταρίας και στεγανότητα, σήμερα έχει τους κορυφαίους αισθητήρες κάμερας. Οι πωλήσεις πέφτουν και δεν φαίνεται, όσο ξεπουλάνε οι κάμερές της, να προσπαθεί η Sony σοβαρά να διορθώσει κάτι. Αναμένουμε το νέο XZ4.

Apple

Η Apple είναι η εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τα κινητά τηλέφωνα. Πριν δέκα χρόνια έβγαλε το iPhone 3GS ενώ συνέχιζε την επένδυση στο iTunes και στα iPods. Σήμερα είναι μια εταιρεία κατασκευής αποκλειστικά premium προϊόντων όπως το iPhone XS Max. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ την έχει φέρει στην δυσκολότερη στιγμή στην ιστορία της φέτος με το μέλλον να μην δείχνει βελτίωση στις πωλήσεις ή στα έσοδα.

Διαβάστε επίσης:  Samsung Galaxy A56: πρώτο πέρασμα από το Geekbench

HTC

Πριν δέκα χρόνια είχα στα χέρια μου το HTC HD2. Το κινητό ήταν ο άρχοντας της custom-ιάς. Τα δύο χρόνια που το κράτησα πέρασα από WM σε Android και από τότε δεν άλλαξα λειτουργικό. Σήμερα η εταιρία πνέει τα λοίσθια χάρη σε μια σειρά από άθλιες επιλογές στρατηγικής και πολύ καλή τύχη. Το HTC U12+ είναι ένα εξαιρετικό τηλέφωνο, δυστυχώς δεν μπορεί μόνο του – ειδικά με αυτή την τιμολόγηση τέσσερις μήνες μετά τις χειμερινές ναυαρχίδες των Samsung, Huawei και LG.

Motorola

Η Motorola, μια ιστορική αμερικανική εταιρεία πέρασε από το global best seller το 04 στο Milestone του 2009. Η εταιρεία είχε πολλές παλινδρομήσεις μετά την κυριαρχία της Apple στις ΗΠΑ και κατέληξε να αγοραστεί από την Lenovo. Η Κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί το brand για πωλήσεις στην βόρεια, κεντρική και νότια αμερική. Θερμός υποστηρικτής των modular κινητών έχει παρουσιάσει το Moto Ζ3 και μια σειρά από moto mods.

LG

Το LG Prada ήταν το πρώτο smartphone με σχεδίαση αφής χωρίς πλήκτρα μπροστά και capacitive οθόνη. Ένα χρόνο μετά το 2009 παρουσίασε τον διάδοχό του KM900 Arena. Διέθετε Dolby Mobile με εντυπωσιακή ποιότητα ήχου για την εποχή. Το LG V40 ThinQ ακολουθεί την παράδοση στα multimedia, με κορυφαίο ήχο και φωτογραφία. Η εταιρεία δεν είναι η δύναμη που ήταν όταν κυκλοφόρησε τα μοναδικά LG G2/3 και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο. Φοβάμαι ότι σε αυτή την προσπάθεια της αποσπάται η προσοχή από το τμήμα λευκών συσκευών και ηλεκτρονικών, με παρόμοιο τρόπο με τη Sony.

Huawei

Η Huawei δεν ήταν τόσο γνωστή τότε, είχε παρουσιάσει το πρώτο της Android στο MWC 2009, το Huawei U8220. Κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι η Κινεζική εταιρεία που έφτιαχνε φτηνά κινητά θα έφερνε δέκα χρόνια μετά το Huawei Mate 20 Pro. Οι Κινέζοι είναι δεύτεροι σε πωλήσεις στον κόσμο, είναι πρωτοπόροι σε τεχνολογία 5G και είναι ένα από τα θύματα – μαζί με την μικρότερη ZTE – του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:  Netflix και Disney+ «κόβουν» την πρόσβαση εκτός σπιτιού!

Nokia

Ο κάποτε κυρίαρχος στην κινητή τηλεφωνία, αγοράστηκε και καταστράφηκε από την Microsoft. Κινεζικά κεφάλαια δημιούργησαν στην Φινλανδία την HMD Global η οποία και αγόρασε το brand name. Στα δύο χρόνια ύπαρξής της πάει εξαιρετικά, δεν έχει παρουσιάσει όμως μια ναυαρχίδα επιπέδου, ίσως την δούμε στο επερχόμενο Nokia 9. Πριν 10 χρόνια κυκλοφορούσε το Nokia N97 και θέλουμε πραγματικά φέτος να δούμε κάτι αντίστοιχο.

Blackberry

Όπως και η Nokia, η RIM κυριαρχούσε στην κινητή τηλεφωνία, ειδικά στο δυτικό ημισφαίριο και στις επιχειρήσεις. Η εταιρεία δεν έκανε το βήμα στο Android όταν έπρεπε και δεν μετέφερε την γραμμή παραγωγή της στην Ασία. Το υψηλό κόστος απόκτησης και η κυριαρχία του Android πτώχευσαν την εταιρεία η οποία αγοράστηκε από την Κινεζική TCL. Τα δέκα χρόνια που έχουν περάσει μεταξύ των BlackBerry Bold 9700 και του BlackBerry KEY2 δείχνουν την υπομονή στο φυσικό πληκτρολόγιο. Το μέλλον της εταιρείας είναι αποκλειστικά στα χέρια όσον επιθυμούν κανονικά πλήκτρα κάτω από τα δάχτυλά τους.

Meizu

Η καινοτόμος εταιρεία ήταν μια από τις ελάχιστες πριν δέκα χρόνια στην Κίνα που τολμούσαν να κυκλοφορούν δικά τους προιόντα. Το Meizu M8s ήταν το τελευταίο κινητό της εταιρείας με WM με την έκδοση M8 SE να βγαίνει το 2009 στην παραγωγή. Δέκα χρόνια μετά η “Apple της Κίνας” έχει χάσει την αίγλη της παρόλο που παράγει εξαιρετικές δημιουργίες όπως το Meizu 16. Το μέλλον της είναι δύσκολο καθώς η αγορά της Κίνας έχει κορεστεί και κυριαρχείται κατά 95% απο 3 εταιρείες: Huawei, Xiaomi και BBK.

To άρθρο δεν περιλαμβάνει τις δύο τελευταίες καθώς καμία τους δεν υπήρχε τότε. Σήμερα οι Xiaomi και οι εταιρείες του ομίλου BBK, Oppo, Vivo και OnePlus είναι διεθνώς αναγνωρισμένες με εξαιρετικά προϊόντα. Θα τις δούμε με το καλό, στο επόμενο 10-year challenge!

-----------
Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Το Gizchina Greece μπορεί να λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προιόν. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για να μάθετε πρώτοι νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets από Κινέζικα καταστήματα, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram!
-----------
[Πηγή] :