Editor's Rating

Το Xiaomi Mi 8 συνοδεύεται απο μοναδικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική τιμή. Το σύνολο απογειώνει το κινητό στην απόλυτη VFM ναυαρχίδα για φέτος - με διαφορά!

9.1
Κορυφαίο

Ήταν χρονιά σταθμός για την Xiaomi φέτος. Έκλεισε 8 χρόνια από την στιγμή που νοίκιασαν τα πρώτα τους γραφεία και προσέλαβαν προσωπικό, ελπίζοντας για μια θέση στην τοπική αγορά κινητών τηλεφώνων της Σενζέν και του Χονκ Κονγκ. Αυτό που ήρθε στα οκτώ αυτά χρόνια λειτουργίας δεν πιστεύουμε οτι κανένας από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας είχε στο μυαλό του. Λίγες εταιρίες παγκοσμίως είχαν τέτοια άνοδο τέτοια εξέλιξη και τέτοια γκάμα προϊόντων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Για να το γιορτάσει λοιπόν αποφάσισε να παρακάμψει την σειρά αρίθμησης στην σειρά Mi που θα ήταν το νούμερο 7 και να παρουσιάσει μια ναυαρχίδα ισάξια της σκληρής δουλειάς και του επιπέδου που έχει φτάσει.

Η παρουσίαση στις 31 Μαΐου ήταν ιστορική καθώς παρουσιάστηκαν τρία κινητά σταθμός. Το Mi 8 SE είναι το πρώτο κινητό με επεξεργαστή Snapdragon 710 στην premium πλευρά της μεσαίας κατηγορίας, στόχος του οι ναυαρχίδες της Oppo και της Vivo. Το Mi 8 Explorer Edition είναι το κορυφαίο μοντέλο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με προβολέα υπερύθρων και σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων πάνω στην οθόνη, στόχος του είναι να αποτελέσει την τεχνολογική βιτρίνα της εταιρίας. Το βασικό μοντέλο Xiaomi Mi 8 δεν είχε τα ατού του EE αλλά έχει κορυφαία τιμή και τα κότσια να κοντράρει τις κορυφαίες ναυαρχίδες σε πολλά σημεία τους.

Σήμερα που έχουν αποκαλυφθεί τα Pro και Lite μοντέλα έχουμε μπροστά μας το συνολικό σχέδιο της εταιρίας να κυριαρχήσει στην αγορά με την σειρά Mi 8 και το Pocophone, μια πλαστική έκδοση με υδρόψυξη και τιμή χώμα.

Το βασικό μοντέλο στην έκδοση 6/128GB σε μπλε χρώμα και με China ROM έφτασε στα χέρια μου και αντικατέστησε το ΟnePlus 6, το οποίο σας είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα. Η συσκευή χρησιμοποιείται ως κύριο κινητό για προσωπική και επαγγελματική χρήση με δύο SIM και 4G εδώ και δεκαπέντε ημέρες. Ακολουθούν οι εντυπώσεις μου και οι διαφορές που βρίσκω με την θερινή ναυαρχίδα της OnePlus.

Mi 8 – Βασικά χαρακτηριστικά

  • Διαστάσεις: 154,9 X 74,8 X 7,6 χιλιοστά
  • Βάρος: 175 γραμμάρια
  • Οθόνη: 6,21 ίντσες FHD+ (1080 X 2248 pixels), AMOLED. 19:9, 402ppi, Gorilla Glass 5, 83.8% screen-to-body ratio, DCI-P3, HDR10
  • Επεξεργαστής: Qualcomm® Snapdragon 845 (Octa-core, 10nm,4×2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 385 Silver)
  • Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών: Adreno 630
  • Μνήμη: 6GB LPDDR4X RAM, δεν έχει υποδοχή για microSD
  • Μπαταρία: 3400mAh Li-Polymer μεQuickCharge 4.0+ 18W
  • Εσωτερική αποθήκευση:UFS 2.1 2-LANE 128 GB ROM
  • Φωτογραφία Πίσω: Κύριος φακός – Sony IMX 363 Exmor RS, 12MP, 1.4 µm, f/1.8,4-axis OIS, dual pixel PDAF, δευτερεύον φακός / τηλεφακός 56mm – Samsung S5K3M3+, 12MP, 1.0 µm, f/1.8, AF, 2x optical zoom. Dual LED Flash, υποστήριξη ΑΙ, IR Face Unlock, HDR
  • Βίντεο Πίσω: 2160p@30fps, 1080p@30/120/240fps
  • Φωτογραφία Μπροστά: Samsung S5K3T1, 20MP, 0.9µm, f/2.0, Υποστήριξη ΑΙ
  • Βίντεο Πίσω: 1080P @ 30 fps
  • Ήχος: Μονό ηχείο, υποστήριξη για noise cancellation
  • Συνδεσιμότητα: GSM B2 / B3 / B5 / B8, CDMA 1X/EVDO BC0, WCDMA B1 / B2 / B4 / B5 / B8 TD-SCDMA B34 / B39, FDD-LTE B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B12 / B17 / B20, TDD-LTE B34 / B38 / B39 / B40 / B41
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, LTE-A, 4-Band carrier aggregation, Cat.16/13 (1Gbps/150Mbps)
  • Bluetooth: Bluetooth5.0, A2DP, LE, aptX HD
  • GPS: Dual-Frequency GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
  • Θύρες: USB-C, 3.5mm headphone jack
  • Αισθητήρες:Infrared face recognition, fingerprint (rear-mounted), accelerometer, gyro, proximity, barometer, compass
  • Εξτρά: LED notification light, Fingerprint, Face Unlock, NFC, Night Mode, Lift Up Display
  • Χρώματα: Black, Blue, White, Gold

Mi 8 – Συσκευασία

Η συσκευασία αποτελείται από ένα μαύρο χαρτόνι καλοσχεδιασμένο αλλά χωρίς τις έξτρα πινελιές που έχουμε δει στην σειρά Mi Mix. Το άνοιγμα της συσκευασίας φανερώνει ένα φάκελο με την θήκη, την βελόνα εξαγωγής και τον αντάπτορα για τα ακουστικά. Από κάτω θα βρείτε την συσκευή, ενώ κάτω από την βάση στην οποία στηρίζεται η τελευταία θα βρείτε τον φορτιστή και το καλώδιο τροφοδοσίας. Το πακέτο συνολικά περιέχει:

  • 1 κινητό τηλέφωνο Mi 8
  • 1 θήκη σιλικόνης
  • 1 φορτιστή ταχείας φόρτισης QC 3.0
  • 1 καλώδιο φόρτισης / μεταφοράς δεδομένων Type-C
  • 1 βελόνα εξαγωγής της θήκης των SIM
  • 1 αντάπτορα Type-C σε 3.5mm
  • Οδηγίες και εγγύηση

Το βιβλίο με τις οδηγίες είναι στα Κινεζικά καθώς έχω την China version. Φαντάζομαι ότι το βιβλιαράκι στην Global έκδοση θα έχει τουλάχιστον αγγλικά ακόμα. Το σύνολο είναι πλήρες και σε εξαιρετική ποιότητα. Δεν υπάρχουν ακουστικά – η εταιρία βγάζει κέρδος απο την ξεχωριστή πώληση μιας μεγάλης γκάμας ασύρματων και ενσύρματων ακουστικών.

Mi 8 – Σχεδιασμός

H Xiaomi δεν ντρέπεται να αντιγράψει άλλες σχεδιάσεις. Ο συνήθης ύποπτος είναι η Apple η οποία έχει ιδιαίτερη θέση στην Κίνα ως μέσο επίδειξης κοινωνικής θέσης. Το Mi 8 είναι το δεύτερο κινητό μετά το Mi A1 φέτος που αντιγράφει την τελευταία αμερικανική ναυαρχίδα. Το κινητό ακολουθεί λοιπόν την σχεδίαση του iPhone X με μεγάλη εγκοπή στο άνω μέρος, υψηλή αναλογία πλευρών (19:9) και κάθετα τοποθετημένη διπλή κάμερα στο πίσω μέρος και αριστερά πάνω. Το κινητό διαφέρει από το iPhone X στο ότι έχει κάτω bezel και σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω panel.

Η εταιρία αποφάσισε να κρατήσει το κινητό και το ακριβότερο Mi 8 EE στο ίδιο σχέδιο, έτσι το πρώτο κληρονόμησε την φαρδιά εγκοπή, χωρίς να έχει τον ακριβό 3D σαρωτή. Θα μιλήσουμε για το πρόβλημα που δημιουργεί η εγκοπή στο τηλέφωνο αργότερα, καθώς αποτελεί το κύριο ελάττωμα του. Πάνω στην εγκοπή θα βρείτε απο αριστερά την κάμερα, το ηχείο, τους αισθητήρες και το μονόχρωμο (δυστυχώς) LED ειδοποιήσεων. Τα πλαϊνά bezels είναι μικρά, το κάτω bezel είναι πιο κοντό απο το ύψος της εγκοπής – είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του OnePlus6 – χωρίς να έχει φυσικό πλήκτρο στο κάτω bezel. Η οθόνη έχει ελαιοφοβική επίστρωση και ενώ λερώνει απο το λίπος των χεριών μας δεν γίνεται χάλια.

Το πλαίσιο του κινητού είναι απο βιομηχανικά επεξεργασμένο αλουμίνιο σειράς 7000. Τα δύο panel είναι γυάλινα και το πίσω panel να αγκαλιάζει το πλαίσιο προσφέροντας καλύτερο κράτημα στο χέρι.

Το πίσω μέρος όπως είπαμε έχει τις κάμερες κάθετα τοποθετημένες στο κέντρο και αριστερά. Ανάμεσα στους δύο φακούς υπάρχει το διπλό φλας LED. Στο κέντρο και πάνω υπάρχει ο σαρωτής δακτυλικών – πιστεύω ότι βρίσκεται στην ιδανική θέση. Κοντά στο κάτω μέρος είναι γραμμένο το σήμα της σειράς Mi και με μικρή γραμματοσειρά η επίσημη ονομασία της Xiaomi και το “designed by Xiaomi” (το οποίο είναι αστείο ακόμα και ως αναφορά). Υπάρχει δυστυχώς εξόγκωμα στην εγκατάσταση των φακών, το οποίο όπως αναφέρω σε όλα τα κινητά δημιουργεί κίνηση (βάρκα στον γιαλό) όταν γράφετε και είναι τοποθετημένο σε επίπεδη επιφάνεια.

Το γυαλί φυσικά μετά από λίγο γεμίζει δακτυλιές και φαίνεται χάλια. Η διαφανής μαλακή θήκη του κινητού προστατεύει απο τα προαναφερόμενα σημάδια, από πτώσεις από μικρό ύψος ενώ ακινητοποιεί το κινητό σε επίπεδη επιφάνεια. Δεν καλύπτει τις γωνίες με εξόγκωμα όπως η εξαιρετική θήκη του OP6. Προτείνω να αγοράσετε μια καλύτερη θήκη ενώ ένα tempered glass θα σας γλυτώσει από μπελάδες.

Στο δεξί μέρος του πλαισίου θα βρείτε το πλήκτρο ενεργοποίησης / κλειδώματος – έχει ρύθμιση με 2 πατήματα να ανοίγει την κάμερα. Η ποιότητα των πλήκτρων είναι εξαιρετική χωρίς κίνηση ή τριγμούς. Αριστερά υπάρχει η θήκη για τις δύο SIM – δυστυχώς δεν παίρνει SDcard. Στο πάνω μέρος θα βρείτε μόνο το μικρόφωνο ακύρωσης εξωτερικών ήχων και τις δύο κεραίες σε πιο σκούρο χρώμα – δεν υπάρχει IR emitter.  Στο κάτω μέρος θα βρείτε τις κεραίες, δύο γρίλιες (μια για το μοναδικό ηχείο και μια για το μικρόφωνο) και την θύρα USB-C. Δεν υπάρχει υποδοχή για ακουστικό των 3.5mm – η εταιρία παρέχει έναν αντάπτορα στην συσκευασία. Πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία χρονιά φέτος που θα δούμε αντάπτορα, καθώς τον αφαίρεσε από τις συσκευασίες της η Apple ενώ όλο και λιγότερες εταιρίες παρέχουν υποδοχή 3.5mm στα κινητά τους.

Το μπλε χρώμα είναι απίστευτα όμορφο ενώ ταυτόχρονα πολύ αντρικό / διακριτικό. Αυτός είναι και ο λόγος που η μπλε έκδοση είναι best-seller, χωρίς όμως τα άλλα χρώματα να υστερούν σε ομορφιά. Σας είπα ότι η εγκατάσταση της κάμερας είναι μαύρη σε όλες τις εκδόσεις; Η αντίθεση αυτή δεν είναι ωραία – τουλάχιστον στα μάτια μου – και αποτελεί το μείον της συνολικής εμφάνισης του κινητού. Η Xiaomi αποφάσισε στα δύο πρόσφατα μοντέλα Mi 8 Pro και Mi 8 Lite να προσθέσει gradient χρώματα στο πίσω panel – τα οποία είναι της μόδας αυτόν το καιρό. Δεν τα έχω δει από κοντά να σας πω αν υπάρχει βελτίωση στην εικόνα του Mi 8.

Το κινητό δεν έχει πιστοποίηση για στεγανότητα και δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση. Το μέγεθος και το βάρος είναι ικανοποιητικά. Το κράτημα είναι μέτριο και προτιμώ το κινητό με θήκη. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την εμφάνιση αλλά θα προτιμούσα να ήταν η εγκατάσταση της κάμερας ίδιου χρώματος με το υπόλοιπο κινητό.

Πιστεύω ότι η εταιρία έχει πιάσει κορυφή στην ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης φέτος.

Διαβάστε επίσης:  Xiaomi SUV: spy shots αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες

Δεν υπάρχουν τριγμοί, ενώ η στιβαρότητα που εμπνέει το Mi 8 είναι σπάνιο να βρεθεί στην αγορά και στην τιμολόγηση.

Mi 8 – Οθόνη

Η οθόνη είναι από τα βασικά στοιχεία πώλησης του κινητού. Έχει μέγεθος 6,21 ίντσες και είναι τεχνολογίας AMOLED με ανάλυση Full HD (2280×1080 pixels). H απεικόνιση των χρωμάτων είναι εξαιρετική (υπάρχει ρύθμιση στο λογισμικό αν δεν σας αρέσουν) με εξαιρετικές γωνίες θέασης. Αν και ναυαρχίδα η οθόνη δεν έχει QHD ανάλυση (όπως στο OP6) θεωρώντας ότι δεν φαίνεται διαφορά στο μάτι ενώ βοηθάει την μπαταρία. Η φωτεινότητα είναι κορυφαία (430nits τυπικό, 624nits μέγιστο) και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα κάτω από τον ήλιο. Το κινητό υποστηρίζει HDR10 και αυτό σημαίνει ότι φωτίζει επιλεκτικά τις σκοτεινές περιοχές της οθόνης και δεν ανεβάζει γενικά την φωτεινότητα. Αυτό το χαρακτηριστικό βοηθάει τόσο στην διατήρηση των χρωμάτων κάτω από άμεσο ηλιακό φως όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε σχέση με άλλες οθόνες που έχουν AMOLED panel τα χρώματα είναι προς το μπλε – το Galaxy S9 και το Meizu 15 πάνε προς το κίτρινο. Σε περίπτωση που θέλετε πιο ζεστά χρώματα υπάρχει επιλογή στο λογισμικό.

Οι νέες αναλογίες πλευρών των οθονών δεν βοηθάνε το διάβασμα αλλά είναι άριστες για ταινίες, το μέγεθός της συγκεκριμένης οθόνης την κάνει ιδανική για media consuming. Το είχαμε αναφέρει και στο OP6: λόγω της πληθώρας εταιρειών που ακολούθησαν την μόδα της ψηλής οθόνης και της εγκοπής, πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε πρόβλημα με την πλήρη κάλυψη του περιεχομένου από όλες τις εφαρμογές.

Η τεράστια εγκοπή μπορεί να αφαιρεθεί μέσω λογισμικού. Δεν μου κάνει αίσθηση, παρόλο που είναι άσχημη λόγω φάρδους. Το πρόβλημα είναι ο ελάχιστος χώρος που μένει για ειδοποιήσεις δεξιά και αριστερά, το οποίο όσο και να προσπαθεί η εταιρία δεν μπορεί να λύσει μέσω λογισμικού. Ο μικρός αυτός χώρος είναι το κύριο μειονέκτημα της συσκευής.

Το κινητό ήρθε με MIUI 9.5 και αναβαθμίστηκε πρόσφατα με MIUI 10. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία υποστηρίζει gestures. Μου πήρε δύο μέρες να συνηθίσω αλλά δεν ξαναγυρνάω πίσω στα πλήκτρα επί της οθόνης. Πιστεύω ότι τα gestures προβάλουν καλύτερα την οθόνη στον χρήστη και προτείνω να τις δοκιμάσετε.  Τέλος η οθόνη (όπως και το πίσω panel) έχουν προστασία απο Gorilla Glass 5.

Mi 8 – Επεξεργαστής και μνήμη

Tο Mi 8 είναι το τρίτο κινητό της εταιρίας με τον Snapdragon 845 μετά το Mi Mix 2s. Είναι πέμπτο  στο AnTuTu απο το Black Shark, Vivo Nex S, Oppo Find X και OnePlus 6 μέχρι στιγμής. Περιττό να πούμε ότι το κινητό είναι τάχιστο και δεν έχει κανένα πρόβλημα με παιχνίδια ή multitasking. Κάνει τα πάντα χωρίς πρόβλημα.

Το μοντέλο που έχω στα χέρια μου έχει 6GB RAM και 128 GB ROM. Η μνήμη είναι υπεραρκετή για τις ανάγκες μου για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ η έλλειψη SDcard με ανάγκασε να αγοράσω μοντέλο με υψηλότερη εσωτερική χωρητικότητα λόγω της εμπειρίας μου με το OP6 όπου το γέμισα σύντομα με 4Κ video.

Δεν είναι OP6 από άποψη ταχύτητας καθαρά λόγω του MIUI 10. Όχι πως το τελευταίο είναι αργό, αλλά το OxygenOS της OnePlus έχει ρυθμιστεί για να είναι διαβολικά γρήγορο. Το MIUI από την άλλη είναι από τα πιο πλούσια λειτουργικά και δεν έχει προτεραιότητα την ταχύτητα αλλά την ανεξαρτησία από την Google.

Θα προσθέσω κάτι που έγινε θέμα όταν το τηλέφωνο βγήκε στην παραγωγή. Σε πολλά ξένα site έγιναν παράπονα ότι η απόδοση του επεξεργαστή πέφτει όταν το κινητό “κουράζεται” στα επίπεδα του SD835. Από κάτω έχω τα αποτελέσματα των benchmarks από τρεις φορές, σύνολο έξι στην τελευταία του Antutu. To κινητό δεν έχει απολύτως κανένα θέμα! Στην πρώτη μέτρηση πέρασε το σκορ του OP6 και στις άλλες δύο ήταν ελάχιστα κάτω.

Mi 8 – Ήχος

Το κινητό έχει ένα ηχείο στο κάτω μέρος όπως είπαμε. Εδώ έχουμε όχι μόνο το καλύτερο κινητό της εταιρίας σε ένταση αναπαραγωγής αλλά και ένα από τα καλύτερα της αγοράς. Σε μετρήσεις που έγιναν από διάφορες εταιρίες, το τηλέφωνο έχει αυτή τη στιγμή το δυνατότερο ηχείο μέχρι στιγμής για το 2018. Η ποιότητα του ήχου είναι επίσης εξαιρετική, είμαι υπερ-ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα και δεν το περίμενα με τίποτα από την Xiaomi – η οποία είχε τον ήχο στο τέλος των προτεραιοτήτων της κάθε χρόνο.

Η θέση του ηχείου δεν βολεύει – όπως σχεδόν σε όλα τα κινητά που είδαμε φέτος –  στο gaming, το χέρι σας κλείνει το ηχείο και δεν ακούτε τίποτα. Ο ήχος από το ακουστικό είναι καθαρός, και ο συνομιλητής σας, σας ακούει επίσης το ίδιο καθαρά.

Εν αντιθέση με το OnePlus 6 που έπρεπε να εστιάσεις το ακουστικό ακριβώς για να ακούσεις εδώ ακούς άνετα παρόλο που το ηχείο βρίσκεται στην ίδια θέση.

Mi 8 – Βιομετρικά χαρακτηριστικά

Τόσο ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και η αναγνώριση προσώπου με IR προβολέα είναι τάχιστα. Λόγω του προβολέα υπερύθρων το τηλέφωνο ξεκλειδώνει άνετα στο σκοτάδι. Μαζί με το Lift Up Display ξεχνάτε ότι έχει σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Καθώς το τηλέφωνο δεν έχει 3D αναγνώριση ο τελευταίος χρησιμοποιείται (τουλάχιστον από μένα μόνο) για επιπλέον ασφάλεια στις τραπεζικές ή άλλες εφαρμογές σας.

Mi 8 – Λογισμικό

Το κινητό ήρθε με προεγκατεστημένο το MIUI 9.5 και αναβαθμίστηκε μετά από λίγες μέρες σε MIUI 10. Η βάση είναι το Android 8.1 Oreo με το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό – χρειάζεται κάποιος χρόνος να μάθετε την πλοήγηση. Μιλάμε για πολύ πλούσιο σε εφαρμογές, σε ρυθμίσεις και λειτουργίες λογισμικό το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το αντίστοιχο της Samsung. To MIUI 10 χρειάζεται δικό του άρθρο για την πλήρη περιγραφή των λειτουργιών του. Θα πω ότι δεν υπάρχει κάτι που να έψαξα και να μην βρήκα και πιστεύω ότι καλύπτει και τον πιο απαιτητικό κάτοχο.

Ο πλούτος αυτός εμποδίζει την σβελτάδα του κινητού όπως προανέφερα. Αργότερα που θα έρθουν custom ROM – για την ώρα υπάρχει ανεπίσημη Lineage και port αυτής του Pixel 2 – θα μπει OxygenOS καθαρά για σύγκριση.

Η καθημερινότητα στο κινητό είναι παραπάνω από ευχάριστη. Τα πάντα γίνονται γρήγορα και η πλοήγηση μεταξύ οθονών και εφαρμογών είναι τάχιστη. Η κατανάλωση της μπαταρίας ελέγχεται επιθετικά – πολύ επιθετικά απο την Xiaomi. Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε όλη την νύχτα το κινητό με 4-6% απώλεια ενέργειας ενώ η μέρα σας βγάζει με 50% άνετα αν δεν παίζετε παιχνίδια. Υπάρχουν μέρες που κάνω πολύ χαλαρή χρήση (τηλέφωνα, μαιλ, twitter) λόγω φόρτου εργασίας και βλέπω τέλος της μέρας να έχω 70%. Φυσικά αυτό έχει μειονεκτήματα: αν περιμένετε να δείτε ειδοποιήσεις έτσι απλά είστε γελασμένοι.

Πρώτον ο χώρος που αφήνει η εγκοπή είναι ελάχιστος. Δεύτερον υπάρχει αναγνωρισμένο bug από την εταιρεία, η μη εμφάνιση εικόνων από τις εφαρμογές που στέλνουν ειδοποιήσεις  – το οποίο θα λυθεί τις επόμενες μέρες με χώρο για τρεις (μόνο λόγω κατασκευής) εικόνες. Τρίτον για να παρουσιαστεί μια ειδοποίηση πρέπει να ρυθμίσετε μια προς μια τις εφαρμογές ως προς το είδος της ειδοποίησης και το μέρος που θα εμφανίζονται. Αν δεν είχα το Mi Band 3 να με ειδοποιεί θα είχα χάσει πολύτιμες ειδοποιήσεις την πρώτη εβδομάδα. Θεωρώ οτι αυτή η πολιτική επιθετικής διατήρησης της ενέργειας κουράζει παρά ξεκουράζει τον κάτοχο – ο οποίος έχει ταχυφορτιστή για ώρα ανάγκης…

Καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την προστασία προσωπικών δεδομένων και η Xiaomi παίρνει το χρόνο της για ασφάλεια από χώρα σε χώρα αυτό σημαίνει ότι δεν παίζει παντού το Face Unlock και όχι δεν παίζει στην Ελλάδα. Μια απο τις χώρες που έπαιζε από την αρχή ήταν η Ινδία την οποία έχω και ως περιοχή στο τηλέφωνο. Μαζί με τον σαρωτή προσώπου ήρθαν και 5-6 εφαρμογές αποκλειστικά για την Ινδική αγορά, οι οποίες είναι άχρηστες. Δεν ενοχλούν όμως και εφ όσον κόψετε τις πρώτες ειδοποιήσεις τους δεν θα τις ακούσετε ξανά. Ενοχλεί όμως στο ότι αν θέλω να ακούσω μουσική, ή να βρω ringtone ή να δω ένα video απο τις εφαρμογές του MIUI οι επιλογές είναι Ινδικές. Καθώς στην ΕΕ ενεργοποιήθηκε το Face Unlock σε Γαλλία και Ιταλία περιμένω να το δούμε σύντομα και στην χώρα μας.

Μαζί με τις εφαρμογές αυτές έρχεται η πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή θεμάτων με την οποία μπορείτε να αλλάξετε πλήρως την εμφάνιση του UI. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμα συμβατό θέμα για το MIUI 10 του Mi 8 και περιμένω όπως και οι άλλοι κάτοχοι να μπουν τα νέα θέματα επίσημα στην εφαρμογή. Ανεπίσημα μπορείτε φυσικά να περάσετε ότι θέμα θέλετε και με Root οι επιλογές είναι πάρα πολλές είτε με το Substratum είτε με άλλη εφαρμογή.

Αποκτήστε το Xiaomi Mi 8 από το Banggood με το κουπόνι: 9BGMI864GEU με Priority Direct Mail στα 343€!

Αποκτήστε το Xiaomi Mi 8 από το Banggood!

Το τηλέφωνο ήρθε με Global ROM με ξεκλείδωτο bootloader. Αυτή η επιλογή έγινε λόγο κόστους (μείον 50 δολάρια) και το λογισμικό διατηρήθηκε καθαρά για να γίνει το παρόν review. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα περαστεί η China Dev ROM, θα κλειδωθεί ο bootloader και θα περιμένω υπομονετικά τις 720 ώρες για το επίσημο ξεκλείδωμα. Καθώς δουλεύω τα κινητά μου πάντα στα αγγλικά, η επιλογή μου δεν με ενοχλεί ενώ παίζουν άψογα οι τραπεζικές μου εφαρμογές. Αν θέλετε Ελληνικά θα πρέπει να πάρετε την Global Έκδοση για να μην μπλέξετε με ξεκλειδώματα.

Διαβάστε επίσης:  Ο επεξεργαστής της Xiaomi με το 5G Modem T90 της MediaTek

Mi 8 – Συνδεσιμότητα και GPS

Θα ξεκινήσω με το πιο διαφημισμένο χαρακτηριστικό του κινητού που είναι το Dual-GPS. Φαίνεται πως στις γιγάντιες πόλεις της Κίνας με τους εκατοντάδες ουρανοξύστες υπήρχε θέμα με την πλοήγηση και η εταιρία αποφάσισε να ευχαριστήσει τους συμπατριώτες τους. Η λήψη δεδομένων απο τους δορυφόρους γίνεται με τις μπάντες L1 + L5 και τα αποτελέσματα είναι άριστα – όπως περίμενα εξάλλου από τον SD845. Καθώς ο τελευταίος είναι κορυφαίος στο GPS με τις απλές κεραίες δεν ξέρω αν η κεραία του Mi 8 όντως προσφέρει κάτι παραπάνω απλά γιατί δεν ζω σε δύσκολο περιβάλλον. Όταν μέσα στο σπίτι όλα τα κινητά με SD845 πιάνουν δορυφόρους με ακρίβεια 6-9 μέτρων δεν μπορώ να συγκρίνω με την ενισχυμένη κεραία του Mi 8.

Το Mi 8 έχει πλήρη υποστήριξη όλων των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στην χώρα μας – καλύπτει τις περισσότερες χώρες στο εξωτερικό – ενώ έρχεται μαζί με πολλά καλούδια όπως NFC. Volte και 4G+ υποστηρίζονται αλλά θα πρέπει να παρέχει κάλυψη το δίκτυό σας. Η ισχύς σήματος είναι πάρα πολύ καλή με Wind και Vodafone που χρησιμοποιώ.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Bluetooth και η χρήση των κινεζικών ακουστικών της εταιρίας που χρησιμοποιώ χρόνια είναι άνετη.

Το WIFI είναι επίσης σταθερό με υποστήριξη στα δίκτυα 2.4 και 5GHz.

Mi 8 – Φωτογραφία

Το Mi 8 είναι πέμπτο στην δεκάδα του DxOMark, κάτι απίστευτο για την εταιρία, την τιμολόγηση και το ιστορικό της Xiaomi. Όταν βγήκε πρώτη φορά η είδηση νομίζαμε ότι έκαναν πλάκα οι Γάλλοι με το review τους.

H Xiaomi όμως δεν έκανε κάτι περισσότερο από ότι είχε κάνει τον χειμώνα. Πήρε αυτούσια την κάμερα του Mi Mix 2s με τους δύο αισθητήρες των 12MP (ένας κανονικός και ένας τηλεφακός) και ενίσχυσε το λογισμικό. Ο πρώτος αισθητήρας είναι ο Sony IMX363 Exmor Rs με μέγεθος pixel 1.4 μm και διάφραγμα f/1.8. Ο δεύτερος αισθητήρας είναι ο Samsung S5K3M3+ με μέγεθος pixel 1.0 μm, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα τηλεφακό με διάφραγμα f/2.4. Η κάμερα έχει μονόχρωμο φλας LED, Dual Pixel PDAF και καταπληκτικό OIS 4αξόνων! Το σύνολο βγάζει φωτογραφίες με ανάλυση μέχρι 4032 x 3024 pixels. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για διάφορα εφέ και αναγνώριση φόντου – χωρίς να υπερπλουτίζει το αποτέλεσμα δημιουργώντας τεχνητές εικόνες. Ενώ το OP6 έχει ταχύτερο κλείστρο (το λάτρεψα κυριολεκτικά) το Mi 8 βγάζει καλύτερες φωτογραφίες.

Το πρωί το κινητό δεν διαφέρει από τις τοπ ναυαρχίδες που πέρασαν από τα χέρια μου φέτος. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

To βράδυ το κινητό διαφέρει πολύ από τα ακριβά κινητά ενώ υπάρχει εμφανής διαφορά υπέρ του OP6. Έπεσε λίγο διάβασμα εδώ και φαίνεται οτι υπάρχει μεγάλη μείωση της ποιότητας από το MIUI 9.5 στο 10. Αυτήν την μείωση ποιότητας δεν την έχουν τα κινητά με China ROM, ενώ τα κορυφαία αποτελέσματα φαίνεται να τα έχει η China DEV. Αυτό είναι μεγάλο φάουλ απο την Xiaomi καθώς είδα παραδείγματα απο την τελευταία ROM και δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μου. Είναι η δεύτερη φορά με κινητό της Xiaomi μετά το Mi A1 που οι φωτογραφίες επίτηδες είναι κακές. Στο Mi A1 έβαλα GCam, εδώ έτσι και αλλιώς θα περάσω την China DEV. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική τους…

Οι λοιπές λειτουργίες Πορτραίτο, Τετράγωνο, Πανόραμα και Manual (“Μη αυτόματα”) λειτουργούν εξίσου καλά ανάλογα τον φωτισμό. Στην manual λειτουργία μπορείτε να επιλέξετε αν θα βγάλετε φωτογραφία με τον κύριο φακό ή τον τηλεφακό. Η εφαρμογή αποτελεί βελτίωση αυτής του Mi Mix 2s και είναι εύκολη στην χρήση χωρίς θέματα.

Για πρώτη φορά έχουμε τόσο δυνατή selfie -cam στα 20 MP. Ο αισθητήρας της Samsung S5K3T1 έχει μέγεθος pixel 1.8 μm και διάφραγμα f/2.0 lens. Έχει πλήρη υποστήριξη απο ΑΙ για AI portraits και δέκα AI Scene Modes. Δεν λείπουν τα εφέ καλλωπισμού φυσικά όπως και σε κάθε καλό κινεζικό τηλέφωνο αυτή την εποχή. Η selfie-cam τραβάει φωτογραφίες με ανάλυση μέχρι 5184 x 3880 pixels.

To video από την διπλή κάμερα επωφελείται του EIS και τραβάει μέχρι 4K@30fps. Μπορεί επίσης να τραβήξει slow-motion στα 240fps και time-lapse videos. Η selfie-cam τραβάει video μέχρι 1080p@30fps. Tα αποτελέσματα και εδώ είναι ανάλογα του φωτισμού. Θετική είναι η άριστη σταθεροποίηση και ο ήχος στο βίντεο.

Περιμένω την αναβάθμιση της Xiaomi στην MIUI 10 Global ROM γιατί πραγματικά είναι κρίμα να μην έχουμε το 100% απο τις δυνατότητες του κινητού μας.

Mi 8 – Αυτονομία

Η μπαταρία των 3400mAh , η AMOLED οθόνη και η επιθετική εξοικονόμιση ενέργειας του MIUI 10, με τα πάντα όλα ανοιχτά (2 SIM, WiFi, 4G) βγάζουν άνετα την μέρα με 50%. Με παιχνίδια το ποσοστό πέφτει ενώ ένα 10%-15% χάνει το κινητό με ενεργοποιημένη την Always On λειτουργία. Το κινητό έχει γύρω στις 6 ώρες SOT και το βρήκα καλύτερο στον τομέα απο το OP6 όπως ανέφερα με μειονέκτημα όσα ανέφερα για τις ειδοποιήσεις. Η παρακολούθηση ενός HD video στο YouTube διάρκειας μιάμιση ώρας “τρώει” 15%, ίδιο ποσοστό με την ναυαρχίδα της OnePlus.

Ο επεξεργαστής υποστηρίζει Quick Charge 4 αλλά η εταιρία δεν έστειλε ταχυφορτιστή που να υποστηρίζει το τελευταίο πρωτόκολλο! Σε δοκιμές το κινητό φορτίζει στο 50% στα σαράντα λεπτά και η πλήρης φόρτιση παίρνει μιάμιση ώρα περίπου. Έχω ήδη παραγγείλει νέο ταχυφορτιστή (ευρωπαϊκό για να μην θέλω αντάπτορα) και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Mi 8 – Συμπέρασμα

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που για πολλούς είναι το κύριο χαρακτηριστικό αγοράς ενός κινητού, το λόγο τιμής απόδοσης ή VFM.

Η αγορά του Mi 8 είναι σχεδόν κλοπή. Είναι απίστευτο το τι μπορεί να αγοράσει κάποιος με τόσο λίγα χρήματα.

Το κινητό έχει τα πάντα, είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο, όπως ακριβώς ήθελε η Xiaomi για την όγδοη επέτειο της. Είναι η προσιτή βιτρίνα της σειράς Mi με τον Snapdragon 845, έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Στην Κίνα πουλάει σε απίστευτους αριθμούς και ο μόνος αντίπαλος φαίνεται να είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός με το Poco και τις άλλες εκδόσεις του Mi 8. Τον Ιούλιο είχα γράψει οτι η Huawei με 10+ μοντέλα με τον Kirin 970 πάει για πωλήσεις σοκ το 2019. Η Xiaomi έκανε ακριβώς το ίδιο με τον καλύτερο επεξεργαστή της χρονιάς για android ένα μήνα μετά.

Υπάρχουν μειονεκτήματα; Φυσικά. Η εγκοπή και οι ειδοποιήσεις είναι το μείζον θέμα και είναι ένα θέμα σχεδιαστικό που δεν θα φτιαχτεί. Η λογική της Xiaomi με το κλείδωμα του bootloader και οι κακές νυχτερινές φωτογραφίες στην MIUI 10 Global ROM είναι θέμα λογισμικού. Για το πρώτο δεν θα γίνει κάτι, θα αναμένουμε αναβάθμιση μέσω OTA για το δεύτερο.

Αν σας ενοχλεί η εγκοπή το Mi Mix 2s είναι εξαιρετική αγορά στα ίδια χρήματα ενώ έρχεται το Mi Mix 3 το οποίο θα είναι λίγο ακριβότερο. To OnePlus 6 είναι δυνατός ανταγωνιστής – κερδίζετε ταχύτητα και απλότητα αλλά υπάρχει μια διαφορά χρημάτων που δεν μπορούν να καλύψουν όλοι.

Στα μειονεκτήματα πρέπει να προσθέσουμε οτι δεν έχει αδιαβροχοποίηση, ασύρματη φόρτιση, υποδοχή 3.5mm.

Στα θετικά βάζουμε την ταχύτητα, την καλή κάμερα (άριστη με MIUI 10 China DEV ROM), τον δυνατό ήχο, την ευκρινή οθόνη, την δυνατή μπαταρία, την άριστη ποιότητα κατασκευής και φυσικά την τιμή “χώμα”. Θα ήθελα πολύ να δω το ίδιο κινητό του χρόνου με καλύτερα χαρακτηριστικά είτε με εγκοπή τύπου σταγόνας είτε με pop-up selfie camera. Θα είναι ανεπανάληπτο!

Αποκτήστε το Xiaomi Mi 8 από το Banggood με το κουπόνι: 9BGMI864GEU με Priority Direct Mail στα 343€!

Αποκτήστε το Xiaomi Mi 8 από το Banggood!


-----------

Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

-----------

Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.

-----------