Editor's Rating
Τα πράγματα προχωράνε, η τεχνολογία εξελίσσεται μέρα και νύχτα και η Huawei είναι από τους κατασκευαστές που δεν ακολουθεί αλλά ηγείται. Το Huawei P20 είναι τρανή απόδειξη αυτής της φιλοσοφίας αφού είναι συνολικά καλύτερο από το P10 και παρόλο που η τιμή του δείχνει αλμυρή, το αποτέλεσμα τη δικαιολογεί και με το παραπάνω αφού πρόκειται για δύο συσκευές σε μια
Η μαμά του Huawei P20 είναι μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διατίθενται σε πάνω από 170 χώρες του κόσμου και χρησιμοποιούνται από 2.5 δισεκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Μπορούμε λοιπόν δίκαια να τη χαρακτηρίσουμε ως έναν από τους κολοσσούς/ηγέτες της τεχνολογίας παγκοσμίως που όχι μόνο προσφέρει «αυτό που θέλει η αγορά» αλλά καθορίζει και τις ίδιες τις τάσεις. Αυτή η πορεία την κατατάσσει στους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές για το πρώτο τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με το IDC (International Data Corporation) που αποτελεί ίσως τον πιο έγκυρο πάροχο πληροφοριών και αναλύσεων της τεχνολογικής αγοράς.
Πέρσι τον Φλεβάρη (αρχές Απριλίου στην Ελλάδα), η Huawei τάραξε τα νερά για μια ακόμα φορά παρουσιάζοντας επίσημα το Huawei P10 και τα αδέλφια του, P10 Lite και P10 Plus. Δυνατές συσκευές με αρκετή καινοτομία επάνω τους και κατασκευή από premium υλικά ώστε να ικανοποιούν όλες τις αισθήσεις. Παρόμοια η συνταγή και στη σειρά P20 που παρουσιάστηκε σε δόσεις φέτος τον Μάρτη και τον Απρίλη και φυσικά το GizChina Greece ήταν εκεί και σας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες, όχι όμως από το φαντασμαγορικό Παρίσι αλλά από τα κεντρικά της Huawei Hellas όπου είδαμε και «παίξαμε» με την ησυχία μας με τα νέα μοντέλα.
Huawei P20, Huawei P20, Huawei P20.. Όσες φορές και να πεις το όνομά του δεν το χορταίνεις. Εντάξει, δεν είναι το Pro αλλά είναι σίγουρα ένα τηλέφωνο που δεν περνάει απαρατήρητο. Το Huawei P20 είναι το μεσαίο από την οικογένεια των P20 και ίσως το πιο.. mainstream και ισορροπημένο. Είναι αισθητά αναβαθμισμένο σε κάμερα και επεξεργαστή σε σχέση με το Lite χωρίς όμως να φτάνει και τις εξωτικές φωτογραφικές δυνατότητες του Pro.
Huawei P20 – Τεχνικά χαρακτηριστικά
- Δίκτυο: GSM / HSPA / LTE
- Διαστάσεις: 149.1 x 70.8 x 7.7 mm
- Βάρος: 165 g
- Οθόνη: LTPS IPS LCD, 5.8 ιντσών
- Ανάλυση: 1080 x 2244 pixels με αναλογία 18.7:9 και πυκνότητα 428 ppi
- Λογισμικό: Android 8.1 (Oreo) – EMUI 8.1
- Chipset: Hisilicon Kirin 970
- CPU: Οκταπύρηνη (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-G72 MP12
- Μνήμη: 4 GB RAM και 128GB αποθηκευτικός χώρος
- Κάμερα: 12 MP (f/1.8, 1/2.3″, 1.55 µm, OIS) + 20 MP (f/1.6, 27mm) με οπτικά Leica και 2x lossless zoom, phase detection και laser autofocus, dual-LED dual-tone flash.
- Geo-tagging, touch focus, face detection, HDR και panorama
- Βίντεο: 2160p@30fps, 1080p, 720p@960fps
- Εμπρός κάμερα: 24 MP, με autofocus, f/2.0, 1080p
- Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct
- Bluetooth: 4.2
- GPS: Ναι
- NFC: Ναι
- Υπέρυθρες: Ναι
- USB: 3.1, Type-C 1.0
- Αισθητήρες: Αποτυπώματος, επιτάχυνσης, κλίσης, εγγύτητας, πυξίδα
- Φόρτιση: Γρήγορη
- Μπαταρία: Li-Po 3400mAh
- Χρώματα: Black, Midnight Blue, Pink Gold
Huawei P20 – Περιεχόμενο συσκευασίας
- Συσκευή
- Ακουστικά USB-C
- Φορτιστής
- Καλώδιο USB-C
- Αντάπτορας υποδοχής ακουστικών USB-C σε 3,5 mm
- Εύκαμπτη διαφανής θήκη
- Οδηγός γρήγορης έναρξης
- Εργαλείο εξαγωγής υποδοχής κάρτας sim
- Κάρτα εγγύησης
Huawei P20 – Σχεδιασμός
Θα το πω κι ότι γίνει. Το Huawei P20 είναι φτιαγμένο να «κλέψει» μερίδιο αγοράς από το Apple iPhone. Το’ πα. Είναι ευρέως γνωστό πως οι περισσότεροι που αγοράζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους iPhone, δύσκολα φεύγουν από τη μάρκα στη συνέχεια. Όμως, η ποιότητα κατασκευής του P20, οι διαστάσεις, η αίσθηση και.. η τιμή νομίζω ότι κάνουν ξεκάθαρο το target group της Huawei και γνώμη μου είναι ότι έχει ελπίδες και μάλιστα πολλές.
Γυαλί μπροστά, γυαλί πίσω και στη μέση αλουμίνιο. Πολύ ωραίος συνδυασμός και, αν και ανεβάζει λίγο το βάρος, δίνει αυτό το κάτι παραπάνω στο χέρι. Αρνητικό οι δαχτυλιές που γεμίζει αμέσως αλλά αντισταθμίζεται κάπως από το σχετικά εύκολο καθάρισμα του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εγκοπή (notch) στο εμπρός μέρος που ουσιαστικά μεγαλώνει την ωφέλιμη επιφάνεια της οθόνης αλλά εάν κάποιος θέλει, έχει τη δυνατότητα μέσα από τις ρυθμίσεις να την καλύψει βάζοντας μια μαύρη μπάρα από άκρη σ’ άκρη. Κάτι που προσωπικά θεωρώ πολύ εξυπηρετικό είναι ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος που βρίσκεται επίσης μπροστά και κάτω. Είναι πολύ βολικό όταν το τηλέφωνο βρίσκεται ακουμπισμένο σε κάποια επιφάνεια και έτσι δε χρειάζεται να το ανασηκώσω για να το ξεκλειδώσω, όπως συμβαίνει κατά κόρον στα υπόλοιπα τηλέφωνα (όπως και στο Huawei P20 Lite) με τον σαρωτή πίσω.
Σε σχέση με το Huawei P10, το P20, είναι ένα σαφώς βελτιωμένο μοντέλο σε πολλούς τομείς και αυτό δείχνει και τη φιλοσοφία της εταιρείας που επιμένει στην εξέλιξη και την ποιότητα. Αρχικά το P20 έχει μεγαλώσει σε ίντσες (5.8 έναντι 5.1 του P10) χωρίς όμως να αλλάξουν πολύ οι τελικές του διαστάσεις αφού πλέον η αναλογία δεν είναι 16:9 αλλά περίπου 19:9. Μια ακόμα βελτίωση έναντι του προκατόχου του είναι ο νέος επεξεργαστής Kirin 970 που μπορεί σε πυρήνες να είναι ίδιος με τον 960, συνοδεύεται όμως από τη νέα GPU Mali-G72 MP12 καθώς και από την ενσωματωμένη μονάδα NPU (Neuronal Processing Unit) φορτωμένη με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) που κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες λειτουργίες του τηλεφώνου (π.χ. δυνατότητες Augmented Reality – Επαυξημένης Πραγματικότητας) αλλά κυρίως στη χρήση της φωτογραφικής μηχανής.
Στην πίσω όψη, το λογότυπο της Leica με το διπλό στερεοφωνικό μικρόφωνο και την απουσία του σαρωτή αποτυπωμάτων (αφού είναι μπροστά), αποτελούν την ταυτότητα του Huawei P20.
Στα πλάγια αριστερά βρίσκεται η θύρα των δύο καρτών SIM. Εδώ έχουμε μια αλλαγή και αφορά στη θέση της δεύτερης SIM όπου στο P10 μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σα θύρα για micro SD αλλά το Huawei P20 δεν έχει πλέον τη δυνατότητα επέκτασης της ομολογουμένως τεράστιας χωρητικότητας των 128GB. Στα δεξιά βρίσκονται τα πλήκτρα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και αυξομείωσης της έντασης.
Μια ακόμη διαφοροποίηση του Huawei P20 από το Huawei P10 είναι και η έλλειψη υποδοχής ακουστικών/hands free 3.5mm. Αντί γι’ αυτό, στη συσκευασία βρίσκεται ένας αντάπτορας από 3.5mm jack σε USB Type-C, γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά.
Η συσκευή είναι ανθεκτική σε σκόνη και πιτσίλισμα ή τυχαία επαφή με το νερό, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό δε φτάνει για να χαρακτηριστεί αδιάβροχη.
Στο κάτω μέρος κάνουν την εμφάνισή τους οι γρίλιες των δύο ηχείων για την αναπαραγωγή του στερεοφωνικού ήχου του τηλεφώνου, το οποίο υποστηρίζει το σύστημα Dolby Atmos προσφέροντας υψηλότατη ανάλυση και πιστότητα στην απόδοση. Θα ήταν κρίμα άλλωστε, αφού η συσκευή μπορεί να παίξει τα δημοφιλέστερα αρχεία ήχου, με απωλεστική συμπίεση αλλά και μη απωλεστική όπως είναι τα αρχεία flac, ικανοποιώντας έτσι και τα πιο ευαίσθητα ώτα.
Huawei P20 – Επεξεργαστής και μνήμη
Εδώ το ζορίσαμε. Φυσικά πέρασε τα τεστ αλλά ας πούμε ότι το 3D συνεχές rendering δεν είναι το φόρτε του. Η συσκευή ζεστάθηκε αρκετά και η απόδοσή της ήταν ικανοποιητικότατη,αφού σύμφωνα με τα benchmarks σε CPU το P20 ξεπερνάει το 99% των τηλεφώνων και σε GPU το 92%. Τα 4GB RAM είναι ίσως λίγα για το απαιτητικότερο κομμάτι όλων των συσκευών που είναι το gaming αλλά από την άλλη δε νομίζω πως το Huawei P20 θα είναι η πρώτη επιλογή ενός gamer έτσι κι αλλιώς. Που ξαναλέω, δεν είναι ότι δεν τα καταφέρνει φυσικά, απλά δεν είναι αυτή η αποστολή του.
Στο κομμάτι του χώρου αποθήκευσης, τα 128GB είναι περίπου στον μέσο όρο της κατηγορίας αλλά για να δώσει το κάτι παραπάνω, θα έπρεπε η Huawei να επιτρέπει τις κάρτες επέκτασης microSD. Δεν είναι τόσο οι φωτογραφίες το πρόβλημα, όσο τα βίντεο που καταλαμβάνουν πολύ χώρο και είναι λογικό, με ένα τόσο ικανό τηλέφωνο σαν το P20 στα χέρια, κάποιος να τραβάει τόσα βίντεο και να βγάζει τόσες φωτογραφίες όσες δεν είχε βγάλει μέχρι σήμερα.
Huawei P20 – Λογισμικό
Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Φυσικά το Huawei P20 διαθέτει την τελευταία έκδοση Android Oreo (8.1) καθώς και την τελευταία έκδοση του EMUI (8.1 επίσης) που είναι και ουσιαστικά υπεύθυνο για την τελική εμφάνιση, ευχρηστία και πρακτικότητα του τηλεφώνου. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η συσκευή παρόλο που έχει κάποιες 3rd party προεγκατεστημένες εφαρμογές, αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν bloatware όπως βλέπουμε σε άλλες εταιρείες ή σε παλαιότερα μοντέλα. Σαν πολύ απλή λύση, μπορεί όποιος θέλει να τις πετάξει σε ένα φάκελο, να τις καταχωνιάσει στην τελευταία οθόνη και να τις ξεχάσει ή ακόμα και να τις απεγκαταστήσει, κάτι που θεωρώ μεγάλη ελευθερία ως χρήστης, ακόμα ακόμα και ψυχολογική. Πιο παλιά, έκανα root τις συσκευές μου για να μπορώ να απαλλαχθώ από τέτοιες εφαρμογές αλλά ευτυχώς η Huawei δείχνει ότι σέβεται τους πελάτες της.
Γενικά η εμπειρία χρήσης (UX) στην πραγματικότητα είναι κορυφαία και δε βρήκα ένα ψεγάδι αυτές τις μέρες, είτε lag, είτε κάποιο κακοσχεδιασμένο μενού, τίποτα. Υπάρχει ροή στη χρήση, ξεκάθαρη διάρθρωση στις ρυθμίσεις και στις λειτουργίες του που οδηγούν το Huawei P20 αρκετά ψηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Huawei P20 – Συνδεσιμότητα
Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεσαίο της σειράς P20 της Huawei, διαθέτει όλους τους σύγχρονους τρόπους διασύνδεσης και γι’ αυτό θα εστιάσουμε στα πιο χτυπητά σημεία. Η συσκευή διαθέτει τη δυνατότητα του Wi-Fi Calling που έρχεται από τον προκάτοχό του το Huawei P10. Είναι μια λειτουργία που όταν υποστηρίζεται και από τον πάροχο του δικτύου, επιτρέπει στον χρήστη να κάνει και να λαμβάνει κλήσεις και sms μέσω Wi-Fi, ακόμα και σε σημεία που δεν έχει σήμα δικτύου αλλά υπάρχει σήμα Wi-Fi (υπόγεια, απομακρυσμένες περιοχές, πλοία).
Ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα είναι η χρήση του τηλεφώνου σαν υπολογιστή που στις ρυθμίσεις το βρίσκουμε σαν «Εύκολη προβολή». Με τον ειδικό αντάπτορα USB Type-C σε HDMI/VGA/DVI συνδέουμε τη συσκευή σε μια οθόνη και στη συνέχεια μέσο Bluetooth συνδέουμε πληκτρολόγιο και ποντίκι. Έτοιμο το Android PC μας.
Η τρίτη λειτουργία, αν και δεν είναι τόσο σπάνια πια, μου αρέσει να την τονίζω. Ο λόγος για το NFC. Το P20 διαθέτει δυνατότητες πληρωμής, με την προϋπόθεση ότι έχει εγκατασταθεί μια σχετική εφαρμογή και έτσι μας λύνει τα χέρια αφού δε χρειάζεται να κουβαλάμε ή να ψάχνουμε την κάθε φορά την κάρτα και το pin μας, αρκεί να έχουμε μαζί το κινητό μας.
Huawei P20 – Φωτογραφία
Και φτάνουμε επιτέλους στο στοιχείο του Huawei P20. Η φωτογραφίες, τα βίντεο και η ποιότητα αυτών είναι αυτά που του δίνουν τον χαρακτήρα και τον λόγο ύπαρξής του.
Το σύστημα λήψης φωτογραφιών, αποτελείται όπως και στο P10 από δύο κάμερες, αυτή τη φορά όμως κάθετα τοποθετημένες με πολύ μεγαλύτερο αισθητήρα 1/2.3”, όσο δηλαδή και στις compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές του εμπορίου, που συνοδεύεται από το δυνατό νούμερο των 1.55μm σαν μέγεθος pixel.
Η χρήση αλγόριθμων Τεχνητής Νοημοσύνης AI μαζί με τους φωτεινότατους φακούς (f/1.8 και f/1.6) με τα οπτικά της LEICA στα 27mm, εγγυώνται άριστες, ισορροπημένες φωτογραφικές λήψεις άσχετα με το υπάρχον φως ή το θέμα αφού όλα αυτά ρυθμίζονται αυτόματα μέσα από μια γκάμα 19 διαφορετικών κατηγοριών/σκηνών. Με την εκτεταμένη χρήση AI στις λειτουργίες της κάμερας, η αναγνώριση σκηνής είναι ακριβής και ταχύτατη και το ίδιο συμβαίνει και κατά τη σταθεροποίηση της εικόνας.
Η σελίδα DxOMark που αποτελεί το πιο έγκριτο σημείο αναφοράς για φωτογραφικά benchmark τεστ και αξιολογήσεις φωτογραφικών μηχανών χρόνια τώρα, βαθμολόγησε το Huawei P20 με 102 μονάδες, 3 μονάδες πάνω από το Samsung Galaxy S9 Plus και 5 μονάδες πάνω από το Apple iPhone X. Αυτό δείχνει τον σαφή προσανατολισμό της συσκευής και ότι η Huawei έχει πετύχει το σκοπό της σε όρους σύλληψης και κατασκευής.
Στην πράξη τώρα. Η έλλειψη ενός τηλεφακού δείχνει πολύ γρήγορα τα σημάδια της αφού όντας και οι δύο φακοί ευρυγώνιοι (27mm) το zoom γίνεται ψηφιακά και αν και φτάνει το max των 10x στην πραγματικότητα καλά αποτελέσματα βγαίνουν μέχρι το 2x. Από εκεί και πέρα η ποιότητα πέφτει αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή (αυτά τα δίνει το P20 Pro!) και είναι γεγονός πως από τα τηλέφωνα χωρίς τηλεφακό, το P20 παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το bokeh εφέ είναι πολύ καλό και δίνει μια φυσικότητα στις φωτογραφίες χάρις το δεύτερο ασπρόμαυρο σετ φακού-αισθητήρα που είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση του βάθους πεδίου. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι οι ικανότητες στο bokeh δεν εξαρτώνται από τον φωτισμό και έτσι ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα όπου το AF κρατάει ψηλά την απόδοσή του και ξεπερνάει αρκετές φωτογραφικές μηχανές του εμπορίου.
Σε ακραίες συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η συσκευή πιέζεται πολύ αλλά ακόμα και τότε κάποιο αποτέλεσμα βγαίνει. Τράβηξα φωτογραφίες σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι και προς μεγάλη μου έκπληξη υπήρξαν αποτελέσματα! Ειδικά όμως όταν το θέμα είναι ασαφές (φυλλωσιά, υφές κλπ) και ο φωτισμός πολύ χαμηλός, οι χειρότερες φωτογραφικές συνθήκες δηλαδή για κάθε μηχανή, μην περιμένετε και πολλά. Στην ύπαρξη έστω και μιας μικρής φωτεινής πηγής, τα πράγματα βελτιώνονται εκθετικά.
Η εμπρός κάμερα των 24MP σε συνδυασμό με τα ψηφιακά εφέ φωτισμού και ωραιοποίησης, θα μπορούσαν να μας μπερδέψουν για το ποιος είναι ποιος εάν γίνονταν με το P20 τα γυρίσματα του «Η πεντάμορφη και το τέρας». Πέρα από το χιούμορ, οι άνθρωποι της Huawei έχουν δώσει πολύ βάρος, όχι στη θεωρία, αλλά στα πραγματικά αποτελέσματα των φωτογραφικών λήψεων του Huawei P20 και ίσως αυτό είναι ένα προοίμιο για τις μελλοντικές φωτογραφικές ικανότητες των κινητών τηλεφώνων γενικότερα.
Huawei P20 – Βίντεο
Η λήψη βίντεο του Huawei P20 δεν γινόταν να υστερεί σε σχέση με τις φωτογραφικές του δυνατότητες. Το πολύ καλό stabilizer που έχει, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική ποιότητα συνεπικουρούμενο από το πολύ καλό Autofocus. Ωραίο gadget είναι το μικρό βιντεάκι 8 δευτερολέπτων που μπορεί να τραβήξει σε Super Slow Motion 960fps.
Huawei P20 – Αυτονομία
Η μπαταρία του Huawei P20 είναι στα 3400mAh. Είναι ένα πολύ καλό νούμερο ώστε να τηρούνται οι αναλογίες μεγέθους, βάρους και αντοχής. Το παιχνίδι όμως παίζεται αλλού. Στην κατανάλωση και στον τρόπο που η συσκευή μας διαχειρίζεται την ενέργεια. Η RGBW οθόνη που έχει χρησιμοποιηθεί είναι πολύ οικονομική σε αυτό τον τομέα. Εντύπωση μου είχε κάνει ήδη από το hands on τον Μάρτιο και η απλότητα με την οποία μπορώ να αλλάξω χειροκίνητα ή να επιλέξω την αυτόματη προσαρμογή της ανάλυσης της οθόνης εξοικονομώντας επιπλέον ενέργεια. Γενικά στο θέμα διαχείρισης ενέργειας το P20 τα πάει πάρα πολύ καλά και με το σύστημα Super Charge γίνεται πολύ πιο σωστά και η φόρτιση.
Huawei P20 – Συμπέρασμα
Είναι κινητό για gamers; Δεν θα το έλεγα. Είναι καλό; Σίγουρα ναι.
Το Huawei P20 κουβαλάει πάνω του συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εξέλιξη χρόνων και αυτό το βλέπεις, το πιάνεις, το αισθάνεσαι. Οι διαστάσεις του είναι ιδανικές αφού είναι 5.8 ίντσες αλλά χωράει στην τσέπη. Η μπαταρία του κρατάει, κατά τη χρήση του δεν κολλάει πουθενά και βγάζει και φοβερές φωτογραφίες. Είναι ένα premium τηλέφωνο και απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν… ένα premium τηλέφωνο. Γενικά είμαι περισσότερο άνθρωπος της πρακτικότητας και της αποτελεσματικότητας παρά της αίσθησης και της εμφάνισης. Το Huawei P20 όμως τα έχει όλα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήθελα να το αποχωριστώ. Έχει δυνατό επεξεργαστή, καλοσχεδιασμένο λειτουργικό και τα μόνα που του του λείπουν είναι λίγη RAM παραπάνω και ίσως η δυνατότητα επέκτασης της χωρητικότητας του, αν και τα 128GB λίγα δεν τα λες.
-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google News για νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Telegram.
-----------